Dinar slabi, ne očekuje se veći pad

Novi negativni rekord dinara: u ponedeljak će evro vredeti 97,42 dinara. U Narodnoj banci Srbije kažu da ne predstoje velike promene kursa.

Izvor: B92

Subota, 09.01.2010.

00:10

Default images

Kurs dinara ponovo će oslabiti prema evru, tako da će u ponedeljak zvanični srednji kurs iznositi 97,4 dinara za evro. Kurs dinara je od Nove godine u neprekidnom slabljenju prema evru i Narodna banka Srbije je protekle nedelje intervenisala dva puta prodajom sa ukupno 37 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Iz centralne banke smiruju javnost navodeći da je kurs stabilan uprkos oscilacijama.

Viceguverner Bojan Marković izjavio je da su oscilacije od jedan do tri odsto u kursu krajnje uobičajene u svim zemljama sa fleksibilnim deviznim kursom kakva je i Srbija.

“Mi smo u ovoj situaciji krajem prošle godine, u poslednja dva dana prošle godine, imali takođe neku veću količinu budžetskih plaćanja i to je na ‘tankom’ srpskom deviznom tržištu uzrokovalo neka kretanja na koja je Narodna banka Srbije reagovala intervencijom”, kaže Marković.

“Međutim, NBS je reagovala preventivno, kako bi očuvala stabilnost na deviznom novčanom tržištu i ta stabilnost je očuvana, depresijacija je u poslednje dve nedelje bila oko 1,5 procenata, što je krajnje normalno kretanje”, naveo je on.

Viceguverner kaže da se ne očekuju drastična pomeranja koja bi mogla da se porede sa pomeranjima s kraja 2008. godine, kada su velike oscilacije bile uzrokovane svetskom finansijskom krizom.

Bojan Marković ne odbacuje mogućnost da bi evro uskoro mogao da dostigne i 100 dinara.

“Ako sada posmatramo gde je 100 dinara – to je 2,5 do tri procenta različit kurs u odnosu na danas”, objasnio je on.

“Nije uopšte nemoguće, jer oscilacije oko tri procenta nisu neuobičajene, a te oscilacije bi mogle da znače da bismo mogli da ‘dodirnemo’ 100 dinara, pa da se posle vratimo na neki iznos koji je niži i od današnjeg iznosa. Sve zavisi od toga kakva će biti ponuda i tražnja na tržištu”, kaže Marković.

“Ono što, u svakom slučaju, ne očekujemo su bilo kakva drastična pomeranja koja bi mogla da se porede sa pomeranjima koje smo videli krajem 2008. i početkom 2009. godine kada su pomeranja bila uzrokovana svetskom finansijskom krizom”, rekao je on.

Viceguverner je ponovio da je cilj NBS da inflacija u 2010. godini bude šest odsto, plus minus dva odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: