“Pomilovanje ne umanjuje zločin“

Pomilovanje ratnog zločinca Siniše Rimca ne umanjuje njegovu odgovornost za zločine, poručuju predstavnici predsednika Hrvatske.

Izvor: Beta

Petak, 08.01.2010.

17:36

Default images

Komisija za pomilovanja, koju je imenovao predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, dala je preporuku za pomilovanje Siniše Rimca na osnovu pozitivnog mišljenja kaznionice da je "osuđenik imao uredan tok izdržavanja kazne", izjavila je za agenciju Beta portparolka predsednika Hrvatske Danja Šilović-Karić.

Ona ističe da pozitivno mišljenje "uključuje i prihvatanje odgovornosti za počinjena dela i razloge lične prirode koje štiti Zakon o zaštiti ličnih podataka".

Komentarišući oštre reakcije iz Beograda na Mesićevu odluku da za godinu dana smanji zatvorsku kaznu bivšem pripadniku rezervnog sastava hrvatske policije Siniši Rimcu (36), koji je osuđen na osam godina zbog ubistava srpskih civila u Pakračkoj poljani 1991, Šilović-Karićeva je naglasila da je takva odluka doneta na predlog Komisije.

"Želimo da napomenemo da čin pomilovanja nije ni na koji način povezan s presudom nego samo uzima u obzir okolnosti koje su nastale nakon izricanja pravosnažne presude. Pomilovanjem se ni na koji način ne želi umanjiti težina zločina ili visina presude", kazala je Šilović-Karićeva.

Istakla je da "ne treba zaboraviti da je predsednik Mesić u nekoliko navrata smanjio kazne i hrvatskim građanima srpske nacionalnosti koji su bili osuđeni za ratne zločine".

Istovremeno je podsetila da je odluka o pomilovanjima doneta pre otprilike dve nedelje, ali da je tek sada objavljena u Narodnim novinama, ocenivši da je ni na koji način ne treba povezivati s odnosima Hrvatske i Srbije.

"Osuđenik je poslao molbu za pomilovanje nakon što je stekao uslove za to i nakon što je Ministarstvo pravosuđa skupilo sve relevantne podatke kako bi Komisija za pomilovanja mogla da donese odluku", kazala je ona.

Mesić je za godinu dana smanjio zatvorsku kaznu bivšem pripadniku rezervnog sastava hrvatske policije Siniši Rimcu (36), koji je osuđen na osam godina zbog ubistava srpskih civila u Pakračkoj poljani 1991. Rimac je poznatiji zbog povezanosti s ubistvom 12-godišnje Aleksandre Zec i njene majke Marije u decembru 1991. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: