Ambulanta milosrđa "Sveti Luka"

Već osam godina lekari šabačke Ambulante milosrđa ”Sveti Luka” pomažu pacijentima koji nemaju sredstava za lečenje u drugim zdravstvenim ustanovama.

Izvor: B92

Petak, 08.01.2010.

16:27

Default images

Ambulanta u kojoj penzionisani lekari rade isključivo bez plate smeštena je u prostorijama Doma zdravlja. Kompletno lečenje, nabavka opreme i lekova zavisi od humanih ljudi. U Ambulanti milosrđa ”Sveti Luka” sve je podređeno humanosti, obrazu i poverenju. Za pregled nije potreban novčanik, pa čak ni zdravstvena knjižica.

Zaposleni ne samo da ne naplaćuju svoje usluge, već članarinom pomažu rad ambulante. Lekovi se takođe daju besplatno:

"Ljudi koji prvi put dođu ovde budu iznenađeni. Čak sa nevericom neko od njih pita šta dugujem. Kad dobiju odgovor da ništa ne duguje nikome, da je ovo milosrdno, budu zaista toliko opušteni da odlaze sa ozarenošću", kaže pedijatar Marko Marković.

U ambulanti radi pet lekara i četiri medicinske sestre. Zajedničko im je da su radni vek završili u zdravstvenim ustanovama i sada kao penzioneri imaju istu misiju – pomoći onima kojima je to potrebno:

"Svako od nas koji rade ovde osećaju neko veliko zadovoljstvo što može i dalje, po prestanku redovnog rada, da pomaže ljudima i to je ono što nas drži i dovodi ovde u ambulantu, takvi ćemo biti dok mi možemo da izdržimo", izjavio je rukovodilac ambulante, doktor Jovan Vasilić.

Ovde dolaze stari, slabi, nemoćni i oni koji nemaju novac za lečenje. Za osam godina postojanja ambulante, pomoć je potražilo 10 000 ljudi:

"Dođem kad nemam novca i kada ne mogu kupiti lek. Dođem da mi oni uruče i da dobijem besplatno, to meni pomogne jer nemam", kaže pacijent Šain Četić.

Humanost, osim što se oseti, ovde se i uči. Zbog otežane nabavke lekova, sada pacijenti u ambulantu od kuće donose ono što pretekne. Ovde nema zakazivanja, čekanja, gužve i nervoze. Svi se razumeju bez mnogo reči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: