Mesić smanjio kaznu Siniši Rimcu

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić smanjio je za godinu dana kaznu Siniši Rimcu, osuđenom za ubistva u Pakračkoj poljani u zapadnoj Slavoniji.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 07.01.2010.

13:33

Default images

Rimac je bio osuđen na osam godina zatvora, jer je vrhovni sud ustanovio da je lično učestvovao u likvidacijama srpskih civila krajem 1991. godine. Inače, Rimcu je suđeno i za ubistvo 12-godišnje Aleksandre Zec i njenih roditelja, imućnih Srba iz Zagreba u decembru 1991.

Prema navodima hrvatskog "Jutarnjeg lista", Rimac je učestvovao u tom ubistvu u grupi komandom Tomislava Merčepa, tada savetnika ministra unutrašnjih poslova.

Iako im se sudilo za to ubistvo, njihovi iskazi u kome su priznali zločin nisu korišćeni zbog proceduralne greške, za šta su javnost i mediji optuživali Vladimira Šeksa kao tadašnjeg tužioca.

Ranije, Mesić je za dve godine smanjio kaznu Stjepanu Grandiću koji je kao pripadnik "gospićke grupe" osuđen na deset godina zatvora zbog organizovanja ubistva 23 srpska civila iz Perušića kod Gospića ujesen 1991. godine.

Samom Merčepu koji se dovodi u vezu sa zločinima nad Srbima u Zagrebu,Vukovaru, Pakračkoj Poljani i Gospiću do sada nije suđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: