Dinar najslabiji prema evru

Dinar već više dana značajno slabi u odnosu na evro, jer država menja devize u dinare kako bi isplatila korisnike budžeta. I u petak nastavlja se pad dinara.

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2010.

08:16

Default images

Dinar će sutra oslabiti prema evru za 0,23 odsto i zvanični srednji kurs će biti 97,2271 dinara za evro, što je najslabija vrednost domaće valute prema evropskoj od uvođenja evra. Prema zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije (NBS), evro će vredeti oko 23 pare više nego danas, kada je kurs 96,9951 dinara za evro.

Dinar je dostigao svoju najnižu vrednost prema evru i pored intervencija Narodne banke, koja je iz svojih rezervi u sredu prodala 20 miliona evra, a u utorak 17 miliona.

Evro je na tržištu Srbije oborio sve rekorde, pa je tako za jedan evro, i to po zvaničnom srednjem kursu, potrebno 96,99 dinara.

U centralnoj banci objašnjavaju da su ovako velike intervencije neophodne kako bi se ublažili negativni efekti dodatnog trošenja države.

Vrednost prema evru je oslabila za oko jedan i po odsto u poslednjih nedelju dana, ali za razliku od sličnih situacija u prošlosti građani nisu navalili u menjačnice. Većina onih koje smo zatekli više su prodavali, nego kupovali evre.

Dinar je uzdrmalo to što je država budžetskim korisnicima isplatila velike svote novca i to tek pošto je devize pretvorila u domaću valutu. Ministarstvo finansija nije saopštilo zašto manjka novca u budžetu, ali viceguverner Narodne banke Bojan Marković kaže da uzrok ovako velikog poremećaja nije samo današnja isplata 1700 dinara u okviru podele besplatnih akcija.

“Ono što je neubičajeno je da mi u Srbiji imamo povećanu količinu dinarske likvidnosti na tržištu, uzrokovanu budžetskim plaćanjima nakon dobijanja sredstava od MMF-a i sa druge strane imamo nekoliko intervencija NBS-a“, podseća on.

“Ova povećana, naglo kreirana dinarska likvidnost se polako povlači sa tržišta na jedan kontrolisan način. Mi očekujemo da će to proći bez prevelikih oscilacija na bilo deviznom, bilo novčanom tržištu“, kaže Marković.

U petak će dinar biti još slabiji. Prema zvaničnom saopštenju Narodne banke, srednji kurs će na Božić iznositi 97,23 dinara za jedan evro, što je novi rekord.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: