Božićni ručak za decu i stare

Za penzionere u dnevnom boravku za stare "Mihailo Stupar 2" na Novom Beogradu i decu iz prihvatilišta za decu i omladinu danas je organizovan božićni ručak.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.01.2010.

15:27

Default images

Penzionerima u dnevnom boravku za stare "Mihailo Stupar 2" na Novom Beogradu i deci iz Prihvatilišta za decu i omladinu božićni ručak služili su princeza Katarina Karađorđević, ambasador Kanade Džon Morison i sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić.Deca iz Svratišta Božić uglavnom ne slave, ali su danas imali svečaniji ručak a ni Beograđani ih nisu zaboravili.

Božični ručak se tradicionalno provodi u krugu porodice. Međutim, mnogi stari ljudi ostali su sami a bez porodice su i deca ulice.

Nekih dvadesetak minuta kasnila je princeza Katarina Karađorđević. A kada je došla, atmosfera se zagrejala.

"Ovo je praznik ljubavi i ja bih hteala da poželim da ovim ljudima i svima bilo malo bolje iduće godine", rekla je princeza Katarina Karađorđević.

Za pedesetak korisnika Dnevnog boravka "Mihailo Stupar 2" na Novom Beogradu ovo je druga porodica i drugi dom. Ovde se druže, igraju folklor, bve se ručnim radom a neki pronalaze životong saputnika.

Ručak su pažljivo spremili članovi Kulinarske asocijacije Srbije, neki od najboljih kuvara u zemlji. Meni je bio drugačiji od tradicionalog božićnog jer su kuvari hteli da ručak bude poseban.

Pored Princeze Katarine Karađorđević penzionere su služili gradski sekretar za socijalnu zaštiti i ambasador Kanade koji je ljubitelj i srpske kuhinje.

Na drugom kraju grada u Svratištu za decu ulice, Božić se ne slavi jer mnog deca nisu pravoslavne vere, ali su danas imali posetioce.

"Građani su došli i samoinicijativno doneli hranu. Pravili smo i pitu bundevaru i malo svečaniji ručak", rekla je Jelena Ačimović, vaspitačica.

Za neku od dece u Svratištu Božić je i prilka da dođu do nešto novaca - pružaju ruku za milostinju ispred crkvi. Zato su se mnogi posle ručka vratili na ulice iako je padala kiša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: