Božić po Julijanskom kalendaru

Vernici koji se pridržavaju Julijanskog kalenadara proslavljaju Božić. Mir, zdravlje i porodičnu sreću poželeli su verski i državni zvaničnici Srbije.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.01.2010.

17:11

Default images

Proslava Božića počela je u ponoć prvom Božićnom liturgijom u hramu Svetog Save u Beogradu. U manastiru Visoki Dečani služena je božićna liturgija, kojoj su, osim stotinu vernika sa čitavog Kosova i grupe dece iz povratničkog sela Osojane, prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

U Sabornoj crkvi u Beogradu božićnu liturgiju služio je čuvar trona patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvovao je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Božićna poslanica SPC

Na svim liturgijama čitana je tradicionalna Božićna poslanica Srpske pravoslavne crkve.

Uz čestitanje Božića i želje za pravednost u svetu i mir među ljudima Srpska pravoslavna crkva je u Božićnoj poslanici pozvala vernike da čuvaju svoju veru, jezik i pismo.

Crkva poručuje da se i ovog Božića seća "svih nevoljnika, stradalnika i prognanika i svih onih kojima je učinjena bilo kakva nepravda".
Mitropolit Amfilohije (FoNet)
Srpska pravoslavna crkva pozvala je građane sa Kosova da se vrate i da ostanu da tamo čuvaju svetinje.

U poslanici, koju je pročitao čuvar trona patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, poručuje se da je Srbima na Kosovu učinjena nepravda, a da je srpski narod primanjem hrišćanstva i svetosavskim prosvećivanjem ostavio ne samo pečat u istoriji savremene Evrope, već postao i deo njene budućnosti.

“Ne gubimo nikada nadu da će Bog prosvetliti razum onih kojima je danas predao u ruke zemnu moć i vlast nad državama i narodima, da u duhu pravde božije i ljudske preispitaju svoje nepravedne odluke o Kosovu i Metohiji“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Jedino tako će se obnoviti mir i zajedništvo na Balkanu i u Evropi i vratiti ugroženo dostojanstvo pravoslavnom srpskom narodu“, ocenjuje Amfilohije.

Tradicionalno, crkva je podsetila i na stavove prema abortusu, istakavši da život smatra svetim od začeća.

U božićnoj poslanici vrh Srpske pravoslane crkve poručio je Srbima da gde god živeli čuvaju svoju pravoslavnu veru, jezik i pismo.

“Mi Srbi smo drevni hrišćanski narod, jer smo kroz kirilo-metodijevsko krštenje i svetosavsku prosvetu postali deo kulture svecelog hrišćanskog sveta. Mi smo na taj način ostavili neizbrisiv pečat u istoriji i civilizaciji savremene Evrope i sveta, ugradivši sebe, jednom za svagda, u njihovu budućnost“, naveo je Amfilohije.

U poslanici koju potpisuju svi arhijrereji SPC pominje se i smrt partijarha Pavla uz uverenje da se on sa neba moli za crkvu i srpski narod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: