Juščenko razočaran Timošenkovom

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko toliko je razočaran predsednicom vlade Julijom Timošenko da se ne bi ni rukovao sa njom.

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2010.

13:30

Default images

Ne samo što „ne deli njenu politiku“ i „ne uvažava njene vrednosti i pogled na svet i nepatriotsku poziciju“, već neće čak ni da se rukuje sa njom.

Ukrajinskog predsednika uznemirava „pozicija Timošenkove o ključnim nacionalnim pitanjima“, pre svega jer „ni reči nije rekla kako ocenjuje to što je suverena Gruzija za tri dana izgubila 20 odsto svoje teritorije“.

„Ne radi se o Gruziji, zvona zvone za svakim od nas, ukoliko dozvolimo reviziju principa međunarodnih prava i sopstvenih vrednosti“, ocenio je Juščenko, dodajući da premijerka ne izražava poziciju ni o učlanjenju Ukrajine u NATO, niti o povlačenju Crnomorske flote Rusije sa Krima.

„Kada su Ukrajinci poslednji put čuli od premijerke da je poslednji dan prisustva te flote u Ukrajini 28. maj 2017. godine?“, upitao je Juščenko, ocenjujući da je ruska Crnomorska flota „faktor destabilizacije zemlje“.

To je rekao i za gasne sporazume sa Rusijom, koji su, po njemu, stavili pod pretnju energetsku nezavisnost Ukrajine.

Ćutanje Timošenkove o tim pitanjima, na koja se Juščenko oslanja u svojoj predizbornoj kampanji pred izbore za novog šefa države 17. januara, aktuelni ukrajinski predsednik smatra „antidržavnim i antinacionalnim“.

Ruska agencija prenosi da su šanse za Juščenkov reizbor „blizu nule“, a da se na petim predsedničkim izborima favoritima smatraju Timošenkova i bivši premijer i lider najveće opozicione Partije regiona Viktor Janukovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: