Bez gužvi za akcije NIS-a

Počela podela besplatnih akcija. Na računima 1 700 dinara. Pet akcija NIS-a do podne preuzelo 45 hiljada građana.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 06.01.2010.

00:35

Default images

Više od četiri miliona i 800 hiljada građana Srbije od ovog jutra su vlasnici po pet akcija Naftne industrije Srbije, dok im je istovremeno na žiro račune uplaćeno po 1 700 dinara od ranijih privatizacija. Do podneva, na šalterima Pošte novac je podiglo 150 hiljada ljudi, a svaki treći je tražio i potvrdu o svom vlasništvu nad akcijama NIS-a.

Gužvu u glavnoj pošti u Beogradu građani, međutim, nisu napravili zbog besplatnih akcija. U redovima se danas čekalo uglavnom zbog plaćanja računa, podizanja penzije, tek usput se proveravalo i da li je i novac od privatizacije na računu.

U PTT-u Srbije gde je legao novac za 3,5 miliona građana, vlasnika akcija, kažu da su gužve manje nego što se očekivalo.

Do podne je oko 150 000 građana Srbije, prema rečima direktora PTT Srbije za poštanski saobraćaj Dragoslava Rašinca, podiglo novčanu naknadu od 1 700 dinara i ukupno je isplaćeno 250 miliona dinara.

On kaže da je do podne izdato 45 065 potvrda o posedovanju akcija NIS-a, što znači da je svaki treći građanin istovremeno i podigao potvrdu.

Većina onih sa kojima je razgovarala ekipa B92, rešeno je da sa prodajom akcija sačeka. Kako kažu veruju da će vrednost pet akcija biti mnogo veća od sadašnjih 2 500 dinara:

"Ja ne znam, sad kažu: 'čekaj da uđe u berzu, da se uključi u berzu'. Pravo da vam kažem ne znam, ali ovo da se dignu pare - to znam i te kako."

“Kako vas nije sramota da to pitate!? Ja ne mogu da shvatim uopšte. Daću (akcije) Dinkiću, Tadiću Ljajiću.“

“Čuvaću ih, kako je i predloženo u Vladi, do juna. Pa ćemo da vidimo kada NIS postane akcinoarsko društvo.“

“Pa ja ću čekati dok bude 1 000 evra. Neću još podizati. Kad bude 1 000 evra, e tad ću da podignem.“

Iako priznaju da nominalna vrednost NIS-ovih akcija od po 500 dinara nije velika, u Ministarstvu ekonomije preporučuju oprez prilikom razmatranja opcija.

Direktor Centra za podršku privatizaciji Boris Majstorović podseća da je akcije odmah moguće prodati putem kupoprodajnog ugovora, ali će troškovi takve transakcije maksimalno umanjiti zaradu.

Međutim, kada se sredinom godine akcije NIS-a nađu na berzi brokerske usluge koje će pružati Pošta biće besplatne.

"Neka vrsta apela je sigurno da bi bilo bolje da se sačeka trgovanje na berzi kako bi se znalo šta je tržišna vrednost. Ovako, ako nemate berzu, a neko krene da nudi 500, 600 ili 1000 dinara, vi ne znate da li ste ih prodali po dobroj ceni zato što sutra može da bude hiljadu i po ili dve, a može da bude i mnogo niže. Tako da je na svakom građaninu da odluči šta će da čini", kaže Majstorović.

Do kraja januara pred Vladom bi trebalo da se nađu izmene Zakona o besplatnoj podeli akcija kojima će biti predviđeno da građani dobiju deonice još nekih velikih preduzeća pre njihove prodaje.

Na osnovu toga građani bi tokom ove godine trebalo da dobiju akcije "Telekoma" i aerodroma "Nikola Tesla", kao i delić vlasništva novog Akcionarskog fonda u koji će se na ime građana slivati akcije odnosno novac od "Galenike" i drugih preduzeća čija se prodaja očekuje.

Ekonomska novinarka Biljana Stepanović građanima savetuje da akcije ne prodaju po ceni nižoj od 500 dinara, navodeći da je realna vrednost akcija sigurno veća od te sume i da je čak i NIS garantovao 500 dinara za akciju.

Ona je, međutim, ocenila da za sada građani ne mogu da očekuju novac od dividendi na osnovu tih akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: