Incko: Referendum suprotan Dejtonu

Služba visokog predstavnika u BiH ukazala je da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj o samostalnosti u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom.

Izvor: Beta

Sreda, 06.01.2010.

19:56

Default images

"Planirani referendum koji je predložila Vlada Republike Srpske, predvođena SNSD-om, kojim se u pitanje dovode elementi Dejtonskog sporazum, izlazi izvan delokruga ustavnih nadleznosti tog entiteta", piše u saopštenju ureda.

Premijer RS Milorad Dodik je juče izjavio da će "sigurno jednog dana" biti održan referendum o tome da li da RS ostane u okviru BiH ili da se osamostali.

Visoki predstavnik Valentin Incko je danas saopštio da je referendum, prema Ustavu BIH, u suprotnosti sa obavezama entiteta RS, i da se na taj način krši Dejtonski sporazum.

"Organizovanjem referenduma o ovim pitanjima, SNSD manipuliše glasačima u RS kako bi skrenula pažnju sa stvarnih ekonomskih problema sa kojima se suočavaju građani. Takve radnje su suprotne vladavini zakona i ugrozavaju reputaciju RS", navodi OHR.

Incko je podsetio da je tokom svoje protekle posete Banjaluci, jasno rekao da "odbijanje najosnovnijih principa Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i standarda međunarodnog prava, znači da SNSD vodi Republiku Srpsku na opasan put pravne neizvjesnosti".

"Zaključci i javne izjave koje negiraju ustavni poredak zemlje i zakonski okvir kojim se regulišu pravosudne institucije BiH, koje dovode u pitanje saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu te poriču činjenice o ratnim zločinima dokazane pred sudom, su u gruboj suprotnosti sa principom vladavine prava", navodi Incko.

On je podsetio da je i Upravni odbor Veća za implementaciju mira (PIC) "u više navrata naglasio da međunarodna zajednica zadržava potrebne instrumente kojima se može suprotstaviti destruktivnim tendencijama te da neće dozvoliti pokušaje podrivanja Dejtonskog sporazuma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: