Poljska bez vakcina protiv gripa

Poljska neće iskoristiti rasprodaju vakcina, koje žele da prodaju evropske zemlje, pošto su nabavile velike količine, a njihovi građani neće da se vakcinišu.

Izvor: Beta

Utorak, 05.01.2010.

11:08

Default images

Vakcinacija protiv gripa naišla je na slab odziv građana u Francuskoj, koja je nabavila 94 miliona vakcina, a svega pet miliona Francuza pristalo je da se zaštiti od novog gripa. Višak vakcina prodaju Nemačka i Holandija, a sličan korak razmatraju Španija i Velika Britanija.

Poljska neće iskoristiti masovnu rasprodaju vakcina protiv novog gripa, koje žele da prodaju pojedine evropske zemlje, pošto su nabavile velike količine, a njihovi građani nisu pokazali volju da se vakcinišu.

Poljska, koja jedina u Evropskoj uniji nije nabavila vakcine za svoje građane, nema nameru da iskoristi sadašnju priliku, kazao je za današnji „Đenjik“ portparol Ministarstva zdravlja Pjotr Olehno.

"Ne nameravamo da kupujemo vakcine od drugih država", rekao je Olehno, a ministarstvo je potvrdilo da više ne pregovara o nabavci sa farmaceutskim kompanijama.

Proizvođači vakcina nisu hteli da prihvate odgovornost za neželjene efekte svoje vakcine, kao što čine kod drugih lekova.

Poljska ministarka zdravlja Eva Kopač, uprkos tome što je ombudsman Januš Kohanovski podneo krivičnu prijavu protiv nje da je ugrozila zdravlje Poljaka, jer nije nabavila vakcine, postavila je proizvođačima uslov da preuzmu odgovornost i puste vakcine u slobodnu prodaju, što nijedan od pet proizvođača, sa kojima se pregovaralo, nije hteo da učini.

U Poljskoj drastično opada broj obolelih od novog i sezonskog gripa. Prema najnovijim podacima Nacionalnog instituta zdravlja, tokom poslednje sedmice decembra od raznih formi gripa bolovalo je 23.427 Poljaka, dok je u novembru, kada je epidemija kulminirala, bilo i preko 134.000 obolelih nedeljno.

Prošle sedmice u Poljskoj je od novog gripa umrlo 17 ljudi, uglavnom pacijenata sa hroničnim oboljenjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: