Straže meštana u kopnenoj zoni

Meštani sela Raševac u Kopnenoj zoni bezbednosti samoorganizovali su se i naoružani patrolirali selom, jer su ih uznemirili sporadični pucnji sa Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

08:22

Default images

Istovremeno, njihove kuće su prošle noći naizmenično bile osvetljavane jakom svetlošću reflektora sa teritorije Kosova. Meštani kažu da se to da sada nije dešavalo.

S prvim mrakom sa teritorije Kosova čuli su se pucnji, a onda su jakim svetlima osvetljavanje jedna po jedna kuća u selu Raševac. Uznemireni meštani su obavestili policiju, koja ih je, kako navode, samo posavetovala da ne pucaju.

Uplašeni i u strahu meštani su naoružani puškama, sami organizovali noćnu stražu.

“Nije došao niko od policije ili vojske, pa smo mi sami uzeli puške i dežuramo”, rekli su neki od meštana za B92.

Oni su takođe spakovali najneophodnije stvari i bili su spremni, ako bude potrebno, da odu iz svojih kuća.

Na poziv meštana prvi je reagovao zamenik predsednika opštine Kuršumlija Dejan Milošević. Meštani su posle razgovora sa Miloševićem odlučili da ne napuštaju selo.

“Hteli su da odu, ali sam im rekao da ćemo se pobrinuti da situacija bude stabilna”, naveo je Milošević za B92.

Inače, u proteklih desetak godina, zbog nedostatka bezbednosti, četiri kuršumlijska sela uz samu administrativnu granicu sa Kosovom ostala su bez stanovnika. Raševac je najisturenije selo u tom području, udaljeno oko 30 kilometara i u njemu živi 15 ljudi. Meštani navode da će i dalje organizovati noćne straže ukoliko to bude potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: