Tadić: Prioriteti spoljne politike

Evropska unija, očuvanje suvereniteta zemlje, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija su prioriteti spoljne politike Srbije, kaže predsednik Tadić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 05.01.2010.

08:15

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija "nažalost", morala da uputi odgovor na tužbu Hrvatske i protiv nje podnese kontratužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ali da još postoji prostor da se odustane od procesa.

O izjavi predsednika Srbije, Borisa Tadića, u vezi sa tužbom Srbije, možete čitati u posebnoj vesti.

Tadić je istakao da je prioritetni zadatak vlasti u Srbiji priključenje Evroskoj uniji kao i da veruje da je moguće da sve zemlje zapadnog Balkana 2014. godine postanu članice Unije.

Obraćajući se ambasadorima Srbije, koji su u Beograd došli kako bi dobili smernice za dalji rad, Boris Tadić rekao je da su prioriteti spoljne politike približavanje Evropskoj uniji, očuvanje suvereniteta i integriteta zemlje, jačanje ekonomske diplomatije i jačanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

Zbog toga Tadić kaže da mu je žao što je Srbija morala da podnese tužbu protiv Hrvatske.

Govoreći o evropskim integracijama, i predsednik i premijer Srbije naveli su da očekuju da u ovoj godini počne ratifikacija SSP-a.

Međutim, iako su svi domaći zvaničnici ranije govorili da bi Srbija mogla da dobije status kandidata za članstvo u Uniji do kraja ove godine, taj rok sada se malo pomera.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je najavio da će do kraja godine biti završena profesionalizacija vojske. Prema njegovim rečima prioritet ministarstva bio je i vraćanje poverenja građana u Vojsku Srbije, što je dovelo do "peckanja" sa ministrom policije.

Više o izjavi ministra Šutanovca čitajte u posebnoj vesti.

Gost konferencije grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je tokom prvog dana skupa da region zapadnog Balkana mora da krene krupnim koracima napred ka Evropskoj uniji i da otrese sa sebe ratove i konflikte iz prošlosti.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da Srbija “kao zapeta puška čeka upitnik EU”.

“Pre nekoliko dana smo dobili i albanski upitnik koji je predat toj zemlji nesporedno pred kraj 2009. i naša ministarstva pripremaju odgovore. Srbija u administrativnom smislu apsolutno ima kapacitet da postane kandidat za ulazak u EU do kraja ove godine”, rekao je Đelić.

Cvetković: Promocija privrednih potencijala Srbije

Ambasadorska konferencija (Tanjug)
Premijer Mirko Cvetković rekao je da je u 2010. godini potrebna intenzivnija promocija postojećih privrednih potencijala jer bez stranih ulaganja nema bržeg privrednog rasta i rasta stope zaposlenosti.

Cvetković je rekao da je 2009. godina bila jedna od najtežih kriznih godina ne samo za Srbiju nego za ceo svet, ali da je Vlada Srbije podsticajnim i zaštitnim merama uspela da napravi solidne rezultate.

"U 2010. godini prioriteti ostaju isti. Osnovni pravac su evropske integracije, idemo na ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što je povezano sa saradnjom sa Haškim tribunalom. Drugi zadatak je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU", rekao je Cvetković.

Cvetković je posebno naglasio značaj investicije Fijata u Srbiju i naveo da će, ukoliko se ostvari plan o proizvodnji 200.000 automobila "punto" godišnje, oko 80 odsto biti izvezeno.

Dačić: Unutrašnja stabilnost je preduslov

Ivica Daèiæ i Mirko Cvetkoviæ (Tanjug)
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da je preduslov za ostvarivanje spoljnopolitičkih ciljeva Vlade stabilnost na unutrašnjepolitičkom planu.

On je naveo da je za realizaciju svih ciljeva potrebna politička stabilnost, kako bi Vlada ostvarila još bolje rezultate.

Osvrnuvši se na borbu prototiv trgovine drogom, Dačić kaže da je na području Srbije u ovoj godini oduzeto 1,25 tona raznih vrsta narkotika, dok je u inostranstvu na osnovu informacija srpske policije oduzeto 1,2 tone kokaina.

Ministar je ukazao i na značaj primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, podsetivši da je MUP dobio lokaciju u Šilerovoj, koju su koristili pripadnici zemunskog kriminalnog klana.

On očekuje da će rezultati primene tog zakona u 2010. godini biti još vidljiviji i da će to doprineti uspešnijoj borbi protiv kriminala i korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: