Španski vetar u leđa Srbiji

Injigo Palasio de Espanja, ambasador Španije u Beogradu, najavljuje snažnu podršku zvaničnog Madrida kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor: Danas

Utorak, 05.01.2010.

00:59

Default images

Španija, kao država koja je 1. januara preuzela šestomesečno predsedavanje EU, smatra da bi o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji trebalo raspravljati što pre. “Nadamo se da ćemo, zajedno s drugim članicama EU, uspeti da damo pozitivnu ocenu srpskog zahteva kako bi se osiguralo da se što pre dobije mišljenje Evropske komisije”, kaže za "Danas" ambasador Espanja.

Da bi se to dogodilo, neophodna je saglasnost svih država članica.

"U ovoj ranoj fazi veoma je teško predvideti kada će se Savet Evropske unije oglasiti povodom srpskog zahteva za članstvo. Pred kraj 2009. bilo je dosta dobrih vesti za evropsku integraciju Srbije i Španiji je iskreno drago zbog toga što se napredak nastavlja. Bilo bi očekivano da se odluka o tome kada će se diskutovati o zahtevu Srbije donese nakon što se obave konsultacije svih država članica EU", kaže Injigo Palasio de Espanja.

Espanja objašnjava da je uobičajena praksa odlučivanja o kandidaturi jedne države bila da države članice zahtevaju mišljenje Evropske komisije, običnu odluku koja nije politički obojena i bez političkih procena.

"Na Evropskoj komisiji je da proceni poziciju Srbije posle odgovarajućih bilateralnih konsultacija i na osnovu upitnika koji popunjava zemlja koja je potencijalni kandidat. Konačna odluka o kandidaturi ostavljena je državama članicama”, rekao je on.

On smatra da, iako je ranije bila praksa da SSP bude na snazi ili u procesu ratifikacije pre nego što se krene punom parom ka kandidaturi, ništa s tehničke strane ne bi moglo da spreči ministre država EU da zatraže odgovarajuće mišljenje Evropske komisije koje bi omogućilo da se proces priključenja nastavi na odgovarajući način.

“Ali, s druge strane, države članice drže ključ svake naredne faze ovog procesa i imaju konačnu reč. Imajmo u vidu da Holandija nije odbacila mogućnost odmrzavanja ratifikacije SSP do kraja juna, a ovo bi moglo i ranije da se dogodi kada bi preostali haški optuženici bili isporučeni Tribunalu u Hagu”, kazao je ambasador Espanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: