Đukanović prozvao vlasnika rudnika

Crnogorski premijer Milo Đukanović pozvao je vlasnike Rudnika boksita da preuzmu odgovornost za stanje u preduzeću u kom rudari osam dana štrajkuju pod zemljom.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

00:52

Default images

Đukanović je upozorio vlasnike, Centralnoevropsku aluminijumsku kompaniju, oligarha Olega Deripaske, na obavezu poštovanja zakona i institucija države. Rudari, koji su već osam dana u štrajku pod zemljom, zahtevaju isplatu četiri zaostale zarade, regres, dve zimnice, jubilarne nagrade, pokretanje proizvodnje i poštovanje kolektivnog ugovora.

"Besprizorno je to što najvažniji predstavnici većinskog vlasnika, izuzev izvršnog direktora, sve ove dane kada je deo zaposlenih u štrajku pod zemljom ne nalaze za shodno da prekinu odmore", rekao je Đukanović "Pobjedi" i optužio većinskog vlasnika Rudnika da "urušava napore vlade koja pokušava da supstituiše ulogu neodgovornog vlasnika".

"Ne bih voleo da još jednom dođem u situaciju da moram da objašnjavam da se institucije države moraju poštovati i da je to ... zakonska obaveza kako domaćih tako i stranih investitora", rekao je crnogorski premijer i upozorio da "ako se ta crta pređe, ne pomažu više ni obezbeđenja ni arogancija bez pokrića".

Crnogorska vlada nedavno je sa ruskim vlasnikom Rudnika i Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) potpisala ugovor o poravnanju, kojim je država, između ostalog obezbedila garancije od 135 miliona evra za opstanak industrije aluminijuma u Crnoj Gori.

Preko 80 rudara nikšićkog rudnika u jami je osmi dan i oni prete da iz nje neće izaći dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Rudari u teškom stanju

Ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović, koji je sa ministrom rada i socijalnog staranja Suadom Numanovićem i direktorom nikšićke bolnice Ilijom Ašaninom sinoć posetio rudare, saopštio je da su rudari u teškom stanju.

Radunović je apelovao na upravu Boksita da hitno izmiri dugovanja radnicima. On je naveo da je pokušao da rudare ubedi da izađu iz jame i ponovo pregovaraju sa vladom, ali da oni traže garancije.

Rudari zahtevaju isplatu četiri zaostale zarade, regres, dve zimnice, jubilarne nagrade, pokretanje proizvodnje i poštovanje kolektivnog ugovora.

"Ovde nas je sve okupila beda, muka i tuga, tuga za našim porodicama. Mi tražimo da se poštuju zakoni Crne Gore", navodi rudar Marko Nikolić.

"Čekaćemo dan-dva da vidimo hoće li se što reštiti, a ako ne bude, Podgorica nam nije daleko, ići ćemo tamo svi", dodaje rudar Janko Vučinić.

Za šestoricu rudara, koji se leče u nikšićkoj bolnici od upale pluća, ministar zdravlja je rekao da su dobro i da njihovo zdravlje nije ugroženo.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore naložilo je juče upravi Rudnika boksita u Nikšiću da, poštujući mere zaštite na radu i bezbednosti osoba i imovine, izvedu rudare iz jame.

Branko Vujović, ministar ekonomije, je rekao da rok za izvođenje rudara nije preciziran i da će to, kako je objasnio, zavisiti od načina na koji će naložena mera biti sprovedena.

Apel rudarima da napuste jamu i nastave pregovore s Vladom uputio je i predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Poziv da odustanu od štrajka rudarima je ranije uputio i lider opocionog Pokreta sa promene Nebojša Medojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: