Nafta oko 81 dolara zbog Belorusije

Sirovom naftom se na berzi u Njujorku trguje po ceni blizu 81 dolar za barel, kao reakcija na vest da je Rusija prekinula snabdevanje Belorusije naftom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.01.2010.

18:02

Default images

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 1,49 dolara, na 80,85 dolara za barel, a u jednom trenutku, tokom trgovanja, je dostignut iznos od 81,16 dolara, najviši još od 26. oktobra, preneo je Rojters.

Rusija je juče obustavila isporuku nafte rafinerijama u Belorusiji pošto dve zemlje nisu uspele da se dogovore o cenama nafte i tranzita tog energenta preko beloruske teritorije za zemlje zapadne Evrope u 2010. godini.

Beloruska državna naftna kompanija je međutim saopštila da ruska nafta normalno teče prema evropskim potrošačima.

"Na tržištu nema nestašice nafte. Ta kriza nema uticaja na tržište 'tečnog zlata' kad je reč o snabdevanju, ali sa psihološke strane je to veoma važna vest", izjavio je analitičar nemačke "Komercbanke" Eugen Vajnberg.

Povoljne vesti i nada u oporavak američke privrede su omogućili nastavak trenda poskupljenja nafte, u sklopu kojeg je cena najvažnije energetske sirovine tokom 2009. porasla za 78 odsto, što je najveći godišnji rast u poslednjih deset godina. Danas su zbog slabljenja dolara takođe poskupele druge sirovine. Cena zlata je porasla dva odsto, a poskupeli su i bazni metali, pri čemu je cena bakra postigla šestomesečni maksimum.

Pad vrednosti dolara povećava privlačnost zlata kao alternativne investicije i čini sirovine sa cenom izraženom u dolarima, poput nafte, jeftinijima za one ulagače koji raspolažu drugim valutama.

Prognoza privatne američke meteorološke agencije "Mitiorlodžiks" o veoma niskim temperaturama na Srednjem zapadu SAD tokom ove sedmice bi mogla da poveća tražnju energenata za grejanje i dodatno podstakne poskupljenje "tečnog zlata".

Rastu cene tog energenta su doprineli i pozitivni ekonomski podaci iz Kine i Indije. Zvanični Peking je danas objavio vest o rastu industrijske proizvodnje prošlog meseca, dok je ta proizvodnja u Indiji u decembru porasla prvi put u poslednja tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: