Počela ambasadorska konferencija

U Palati "Srbija" uvodnim obraćanjem ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, počela je dvodnevna ambasadorska konferencija.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 04.01.2010.

16:36

Default images

Kao počasni gost konferencije, učesnicima se obratio ministar inostranih poslova Grčke Jorgos Papandreu. Konferencija je počela zajedničkim fotografisanjem Jeremića, Papandreua i ambasadora Srbije, nakon čega se prisutnima obratio šef diplomatije Srbije.

Vuk Jeremić je najavio da će prioriteti spoljne politike Srbije u narednih godinu dana biti nastavak procesa evropskih integracija, mirna odbrana ustavnog poretka, konsolidacija stabilnosti i saradnje u regionu i produbljivanje ekonomske saradnje sa državama sveta.

On je najavio da će Srbija u 2010. godini nastaviti sa pažljivo balansiranom i aktivnom spoljnom politikom, koja će se bazirati na četiri stuba, kako je to definisao predsednik Srbije Boris Tadić.

Kako je objasnio Jeremić, četiri stuba spoljne politike Srbije su Brisel, Moskva, Peking i Vašington.

Jeremić je rekao i da je Srbija odlučna da završi svoju saradnju sa Haškim tribunalom, jer to, kako je istakao, nije samo zakonska obaveza, već i etička obaveza - za nas, naše susede i ceo svet.

Povodom Kosova Jeremić je istakao da se pozicija Srbije u ovoj godini neće menjati.

"Naše crvene linije su jasne i stalne. Nikada nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. To je naša ustavna, moralna i istorijska obaveza", naglasio je šef diplomatije.

Jeremić je, govoreći o saradnji na zapadnom Balkanu, istakao da će Srbija u 2010. nastaviti da bude pokretač ubrzanih evropskih integracija za čitav region, dodavši i da će Srbija nastaviti da brani prava i interese Srba koji žive van Srbije.
Uèesnici ambasadorske konferencije (Tanjug)
On je istakao i da je stabilnost Bosne i Hercegovine najznačajnija za stabilnost celog regiona.

Kao prioritet spoljne politike Srbije, Jeremić je, obraćajući se ambasadorima i grčkom premijeru i ministru spoljnih poslova Jorgosu Papandreuu, istakao i ekonomsku diplomatiju.

Jeremić je zahvalio Papandreuu na dolasku u Beograd, podsetivši se trenutaka posle petooktobarskih promena 2000.godine.

"Sećam se kada sam ga kao mladi aktivista nervozno čekao ispred Centra "Sava" posle mirne revolucije u oktobru 2000. On je došao i pružio mi ruku, rekavši: "Čestitam, Srbija je danas počela svoj evropski put", zaključio je Jeremić obraćanje ambasadorima učesnicima dvodnevne konferencije.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu ocenio je da je budućnost Srbije i zapadnog Balkana u evropskoj porodici naroda i poručio da će Grčka na tom putu biti najvažniji oslonac i prijatelj Srbije.

Grčka želi da bude motor i pokretač Agende 2014, rekao je Papandreu, precizirajući da je 2014. ciljna godina u kojoj bi zemlje zapadnog Balkana trebalo da postanu članice Evropske unije.

Papandreu je ocenio da će 2010. godina biti obećavajuća za Srbiju, u procesu evropskih integracija, pošto je u decembru zvanično predala aplikaciju za članstvo u Uniji, a posle dobijanja vizne liberalizacije.

Papandreu je ocenio da je za napredovanje ka članstvu u EU neophodno sprovesti reforme, koje su ponekad teške, ali, kako je naglasio, mora se imati i hrabro političko vođstvo.

Zoran Đinđić je svoju političku hrabrost da sprovodi reforme platio životom, podsetio je Papandreu i istakao da su aktuelna Vlada Srbije i predsednik Boris Tadić predani evropskoj perspektivi Srbije.

Kada je reč o budućnosti Kosova, rekao je Papandreu, Grčka shvata koliko je to osetljivo pitanje za Srbiju.

Kosovo je primer na kojem je pokazana slabost međunarodnog prava po pitanju principa očuvanja teritorijalnog integriteta i prava na samoopredeljenje, ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: