Otvoren najviši neboder na svetu

Vladar Dubaija, šeik Mohamed bin Rašid al Maktum je uz vatromet otvorio najvišu građevinu na svetu, oblakoder visok 828 metara.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.01.2010.

15:31

Default images

Vladar Dubaija, 60-godišnji šeik Mohamed bin Rašid al Maktum otkrio je ploču i preimenovao "Burdž Dubai", u prevodu Toranj Dubaija, u "Burdž Kalifa" - ime vladara susednog Abu Dabija, šeika Kalifa ben Zajeda Al-Nahajana.

"UAE danas realizuju najvišu zgradu koju je ikada napravila ljudska ruka ... i ovo veliko ostvarenje zaslužuje da nosi ime velikog čoveka. Otvaram danas 'Burdž Kalifa'", rekao je šeik Mohamad.

Padobranci su se potom spustili na tlo noseći zastave UAE - crvenu, zelenu, crnu i belu, dok je ogroman portret šeika Kalife okačen o zid građevine.

Usledio je spektakl sa pirotehničkim sredstvima koji su osvetlili kulu kao božićnu jelku. Svečanom otvaranju prisustvovalo je 6000 zvanica i više hiljada stanovnika Dubaija i turista.

Na ceremoniji otvaranja je otkriveno i da je kula visoka 828 metara, što je do sada bila strogo čuvana tajna. Kula je uveliko nadmašla najbližeg takmaca, zgradu Tajpeh 101 na Tajvanu, visoku 508 metara.

Oblakoder ima 160 spratova. To je 50 spratova više od čikaške kule Vilis (Willis Tower), najvišeg oblakodera u SAD.

Pored luksuznih stanova i kancelarija, "Burdž" ima i hotel koji je projektovao Đorđo Armani. Novi svetski rekorder je okružen desetinama manjih, takođe novih oblakodera i najvećim šoping centrom na Bliskom istoku.

Tvorci "Tornja Dubai" postavili su nekoliko rekorda: ima najviše spratova - 160, najviši sprat za iznajmljivanje, najviša je građevina na svetu, viša i od televizijskog tornja u Dakotim, SAD.

zgradnja "Tornja Dubai" počela je 2004. godine, a plan je bio da zgrada koju porede sa legendarnom vavilonskom kulom, bude visoka 818 metara i time postane najviši ikada izgrađen objekat.

Projekat je napravila jedna američka firma, a izgradnju obavila korejska kompanija.

Budžet za izgradnju te zgrade mešovite namene - hotel, stanovi, poslovni prostor - od 334.000 kvadratnih metara, iznosio je 4,1 milijardu dolara. Prodajna cena kvadratnog metra poslovnog prostora je premašila 43.000 dolara, dok je 900 stanova rasprodato za manje od osam sati.

Zgrada će prosečno sve vreme imati 25.000 stanara i drugih korisnika, a 900 stanova rasprodato je za manje od osam sati.

Bivši najviši soliter u svetu, "Tajpej 101", koji je tu titulu nosio pet godina, namerava da zvanično postane najviša ekološka građevina u svetu.

1,9 miliona dolara biće potrošeno za ispunjavanje 100 standarda za ekološki sertifikat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: