Ivo Sanader isključen iz HDZ-a

Predsednica HDZ-a Jadranka Kosor potvrdila je da je počasni predsednik te stranke Ivo Sanader izbrisan iz članstva stranke.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 04.01.2010.

15:11

Default images

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare ocenila "da je stranci naneta nepopravljiva šteta". Za brisanje je glasalo 16, protiv je bilo troje članova predsedništva a dvoje je bilo uzdržano. Odluka o izbacivanju Sanadera iz stranke doneta je na hitno sazvanom sastanku vrha HDZ-a, kojem nisu prisustvovali Sanader i šef Sabora Luka Bebić, koji mu je dao podršku.

Bivši hrvatski premijer i počasni predsednik vladajuće HDZ-a Ivo Sanader izjavio je da prihvata odluku predsedništva stranke koje ga je isključilo.

"Prihvatam odluku predsedništva stranke ukoliko je to za dobrobit HDZ-a", izjavio je Sanader.

Sastanku, uz šeficu stranke i premijerku Jadranku Kosor , između ostalih prisustvuju potpredsednik Sabora Vladimir Šeks, ministar zdravlja Darko Milinović, šef diplomatije Gordan Jandroković, ministar mora Božidar Kalmeta, kao i potpredsednik stranke Andrija Hebrang.

Kako javlja dopisnik B92 iz Zagreba, na sastanku se razmatrala mogućnost isključenja još nekih članova HDZ–a.

Hrvatski mediji prenose da je Andrija Hebrang, potpredsednik stranke i kandidat na predsedničkim izborima, kratko rekao novinarima:

"Ljut sam na Sanadera, jer se protustatutarno ne sme raditi niti u jednoj organizaciji. Trebao je reći što mu je na duši, sazvali bi predsedništvo i o svemu razgovarali", objasnio je Hebrang. Povratak Sanadera u politiku mogao bi da dovede do rušenja koalicione vlade desnog centra, piše londonski dnevnik "Fajnenšel tajms".

List podseća da je Sanader iznenada podneo ostavku pre šest meseci, imenujući na mesto premijera Jadranku Kosor.

Kao povod za povratak u politiku bivši šef HDZ-a naveo je loš rezultat predsedničkog kandidata te stranke Andrije Hebranga, koji je zauzeo treće mesto na izborima održanim 27. decembra, piše londonski list, podsećajući da je upravo Sanader predložio Hebranga.

Mediji kažu da Kosorova u vrhu stranke ima veću podršku od Sanadera koji bi, ako želi da sazove sabor HDZ-a, i da je smeni morao dobiti podršku polovine od 22 člana predsedništva HDZ-a ili barem 11 šefova županijskih odbora HDZ-a.

Sanader u predsedništvu može bezrezervno da računa samo na Bebića, Marija Zubovića, Petra Selema i ministarku bez portfelja Bjanku Matković, dok je pitanje kako bi se postavili ministar kulture Božo Biškupić i ministarka građevine Marina Matulović-Dropulić i ministar odbrane Branko Vukelić.

Zvaničnici HDZ oštro su reagovali na jučerašnji nastup Sanadera, koji je najavio povratak u politiku i aktiviranje funkcije počasnog predsednika stranke.

Kosorovu bezrezervno podržavaju politički najjači igrači Milinović, Šeks, Hebrang, Kalmeta, Jandroković, ministar poljoprivrede Petar Čobanković, ministar finansija Ivan Šuker, kao i generalni sekretar HDZ-a Branko Bačić i potpredsednik Ivan Jarnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: