Analitičari: Neće biti izbora

Predsednica Fonda za otvoreno društvo Sonja Lliht izjavila je da u 2010. godini neće biti vanrednih parlamentarnih izbora i da se ne očekuju veće turbulencije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

14:19

Default images

Ona je rekla da nije ubeđena da će 2010. godina, i pored sve glasnijih zahteva opozicije, biti izborna godina, kao i da u vladajućoj većini neće biti većih potresa. Politički analitičar Milan Nikolić ocenio je da će 2010. godina za vladajuću koaliciju biti relativno mirna i da se opozicija neće ujediniti.

"U ovoj godine biće dosta ozbiljnih situacija na srpskoj političkoj sceni. Nisam ubeđena da ćemo imati izbore, zato što u ovom trenutku oni koji izbore pominju i traže, a to je opozicija, u stvari ništa ne nude. Oni idu isključivo na jednu kartu i to je, po meni, vrlo loše za ukupnu političku situaciju u Srbiji", rekla je Lihtova.

Opozicija, prema njenim rečima, ne nudi odgovor kada je u pitanju borba protiv korupcije i kriminala, kako uspostaviti jače institucije, kako odgovoriti na problem siromaštva, nezaposlenosti.

"Oni koji su donedavno bili na vlasti, a sada u opoziciji, su i pokazali da sa tim problemom nisu uspeli tada da se nose, a još kad ne iznosu nikakvu novu programsku viziju, onda se čovek stvarno pita - između čega i čega bi građani Srbije mogli da se opredele", navela je Sonja Liht.

Kada je reč o političkoj sceni, Nikolić smatra da će ona biti relativno mirna, jer su mnoge partije svesne da imaju malu podršku birača, neke će se boriti za opstanak, dok one koje znaju da su ispod cenzusa neće "previše ljuljati brod".

"Moguće da u ovoj godini Srbija postane i zvanično kandidat, da kandidatura bude prihvaćena i da se otvore i neki pretkandidatski, možda i kandidatski fondovi, što bi bilo jako dobro, jer nedostaje svežeg kapitala", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u godini koja je počela ne očekuju se ni ozbiljni liderski konflikti.

Nikolić je primetio da se oko ujedinjenja opozicije "lome koplja" , ali da do toga neće doći "zbog taštine političara".

"Srpska napredna stranka će i dalje biti najjača, ali verovatno po opozicionom delovanju, a najdrčnije na tom planu biće Demokratska stranka Srbije i radikali", ocenio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: