Ukinuta presuda generalu

Vrhovni sud Srbije vratio je na početak suđenje, kojim je nekadašnji general JNA Vlado Trifunović osuđen na 11 godina zatvora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

16:19

Default images

Devet godina nakon pada režima Slobodana Miloševića, nekadašnji general JNA Vlado Trifunović dočekao je poništenje presude za izdaju. Podsetimo, Trifunović je 1991. godine kasarnu u Varaždinu predao hrvatskim snagama, a nekoliko stotina mladih vojnika poslao kući i na taj način im spasao živote.

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu kojom su general JNA Vlado Trifunović i grupa vojnih oficira pre 14 godina osuđeni na zatvorske kazne zbog podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje.

Odluka je doneta na osnovu zahteva za zaštitu zakonitosti koji je nešto ranije podnelo Tužilaštvo i njom se suđenje vraća na početak

“Za sada više ne postoji osuđujuća presuda, postoji optužnica i sada je na nadležnom tužilaštvu da pogleda optužnicu. Verujem da će je pogledati i u svetlu svog zahteva za zaštitu zakonitosti kojom je tužilaštvo prihvatilo da nema krivičnog dela i da je Trifunović bio u stanju krajnje nužde. Onda će tužilaštvo doneti odluku da li da nastavi ili ne sa krivičnim gonjenjem”, kaže jedan od Trifunovićevih branilaca Vladimir Đerić.

General Trifunović, usamljen i bolestan, od 1992. godine živi u jednoj sobi hotela Bristol u Beogradu. Napustio ju je samo za vreme boravka u istražnom zatvoru, a zatim i tokom robijanja u Zabeli.

U nju se i vratio nakon što ga je pomilovao tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić. U razgovoru za TV B92 2003 godine, Trifunović je otkrio sve detalje svog službovanja, ali i šta se događalo u pozadini sudskih procesa koji su protiv njega vođeni devedesetih.

“Država je kriva za moje stradanje. Jer ona je sa mnom komandovala i meni vojsku oduzela i oficire oduzela i mene ostavila na cedilu, mene nevinog osudila i progonila, moju porodicu rasturila, oduzimala posao, klevetala, jer je mene sama država klevetala i mediji državni. Mislim da postoji potreba, ako ima savesti do tog kraja da se stvarno neko zapita, to bi trebalo, ja to očekujem, a da li ću ja to dočekati ne znam", ističe Trifunović.

"Ja se ponosim svim onim što sam uradio, jer smatram da je sve to što sam uradio u skladu sa etikom vojnika, čoveka, razumnog građanina, komandanta, jer ja nemam pravo da besmisleno šaljem u smrt nečije sinove”, rekao je Vlada Trifunović u emisiji “Katarza” 2003. godine.

Pored toga što je u Srbiji 1995. godine osuđen na sedam godina zatvora, general Trifunović je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine i osuđen na 15 godina zatvora, dok se u Sloveniji vodi istraga zbog nadležnosti koje je imao i na delu teritorije te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: