Puhovski: Političke tužbe

Teško je očekivati da dođe do povlačenja hrvatske tužbe sada kada je Srbija podnela kontratužbu za genocid, kaže profesor univerziteta u Zagrebu Žarko Puhovski.

Izvor: B92

Nedelja, 03.01.2010.

23:36

Default images

"To su očito političke tužbe i nema spora među stručnjacima da su izgledi da bilo koja strana dobije proces zanemarljivi i praktično nikakvi. Radi se samo o tome da se za unutrašnje potrebe produži razdoblje pritiska na drugu stranu", kazao je za "Danas" Žarko Puhovski, profesor političke filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

"Upravo sam se vratio s razgovora s Josipovićem u jednoj radio-emisiji, gde se on ponovo pohvalio time da je jedan od autora tužbe i rekao da on smatra da je ne treba povlačiti pre nego što Srbija ispuni sve ono što se od nje u toj tužbi traži“, rekao je Puhovski, povodom odluke Vlade Srbije da podnese kontratužbu za genocid protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde.

Prema rečima Puhovskog, pravi smisao tužbe Hrvatske i kontratužbe Srbije je jedino u tome što dovodi do zaoštravanja odnosa između ove dve države.

On je rekao da javno mnenje u Hrvatskoj nije uopšte zainteresovano za ove tužbe, osim jednog malog dela političara i pravnika.

"Više nisu ona vremena kada se mogla očekivati neka vrsta raspaljenog mnenja protiv Srbije i Srba, naprotiv, u odnosu na Slovence za javno mnenje Srbi su naši prijatelji", tvrdi Puhovski.

On je, ipak, upozorio da političke razmirice mogu da dovedu do razmirica na nekim drugim planovima i mogu da iniciraju sukobe u kojima "najčešće stradaju neki nedužni povratnici u nekom selu u Dalmaciji".

Puhovski smatra da su ipak u ovom trenutku "ljudi mnogo više preokupirani ekonomskim problemima i preživljavanjem" tako da bi trebalo "malo više od običnih nacionalističkih provokacija da bi se reagovalo protiv Srba i Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: