Okončana istraga afere "Cementara"

Šest godina od rešenja za sprovođenje istrage o privatizaciji fabrike cementa "Novi Popovac", istraga je okončana i predmet upućen Tužilaštvu u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.01.2010.

12:14

Default images

Reč je "o drugoj završenoj istrazi", i sada je na nadležnom tužilaštvu da oceni i donese odluku da li će protiv osimnjičenih Nemanje Kolesara, Darka Križana, Miroljuba Jakovljevića i Zorana Janjuševića podići optužnicu, odbaciti je ili zatražiti novu dopunu istrage, rečeno je u pravosuđu Jagodine.

Cementarinih 70 odsto kapitala je kompanija "Holcim" iz Švajcarske preuzela 29. januara 2002. za 52.500.000 dolara.

Rešenje o sprovođenju istrage protiv Kolesara, svojevremenog šefa kabineta premijera Srbije Zorana Đindjića, Križana, Jakovljevića i Januševića, doneto je u aprilu 2004, a istraga je počela dve godine kasnije.

U zahtevu za istragu se navodi da su se Kolesar (tadašnji predsednik Upravnog odbora) i Križan, 2001, u vreme raspisivanja tendera, dogovorili sa "Holcimom", da njihovo preduzeće "Brajtenburger" bude proglašeno za najpovoljnijeg kupca.

Navodi se i da je švajcarska kompanija "u nekoliko navrata" uplatila oko 2.000.000 dolara na račun firme "Majron Sejls limited" sa Sejšelskih ostrva čiji je vlasnik Janjušević.

Sa tog računa, 355.000 dolara prebačeno je, kako se tvrdi, na privatni račun Kolesara, 250.000 na Križanov i 860.000 na račun Jakovljevića.

Preostali iznos je završio na "nerizidentijalnom" računu firme "Majron Sejls limited".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: