Bugarska: Podrška na putu u EU

Bugarska će podržati ulazak Srbije u EU, ali je malo verovatno da će promeniti stav po pitanju Kosova, izjavio je ambasador Bugarske u Srbiji Georgi Dimitrov.

Izvor: Tanjug, DW

Subota, 02.01.2010.

12:34

Default images

"Članstvo u EU podrazumeva da je zemlja, pored ostalog, stabilna, napredna, a takva Srbija je u interesu Bugarske, tako da ćemo mi podržati svaki napor Srbije da se približi EU", izjavio je Dimitrov u intervjuu nemačkom radiju "Dojče vele".

On je napomenuo da članstvo u EU podrazumeva duboke reforme na političkom, ekonomskom i društvenom planu i da taj proces zahteva dosta vremena.
"To je individualna stvar svake države. Proces pristupanja podrazumeva mnogo koraka. Pristupanje Bugarske EU trajalo je 12 godina od trenutka podnošenja kandidature i ja smatram da prosečan period pristupanja nije kraći od 10 godina", rekao je on.

Bugarski ambasador je istakao da pitanje Kosova treba jasno razgraničiti od pitanja ulaska Srbije u EU i da taj ulazak ne treba odlagati zbog Kosova.

Na pitanje da li će odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine promeniti stav Bugarske, koja je priznala Kosovo, Dimitrov je odgovorio da je postojeći stav veoma teško promeniti.

"Stav Bugarske zavisiće od odluke suda, ali očekuje se da će odluka biti tako formulisana da će ostaviti prostor za različite interpretacije. Takva je do sada bila praksa u sličnim slučajevima", kazao je Dimitrov.

"Međutim, treba razumeti da je već postojeći stav po pitanju priznavanja nezavisnosti bilo koje države jako teško promeniti", naglasio je bugarski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: