Najmanje 13 mrtvih u napadu u Somaliji

Najmanje 13 ljudi, pet vojnika i osam civila, poginuli su u Mogadišu u eksploziji automobila bombe čija meta je bio novi somalski šef vojske, navodi policija.

Izvor: Beta

Nedelja, 09.04.2017.

16:09

Default images

Odgovornost za napad je preuzela radikalna islamistička grupa Al Šebab koja je navela da je šef vojske general Mohamad Džama Irfid, koga je u četvrtak na to mesto imenovao somalski predsednik, izbegao napad, što je za Frans pres potvrdio i jedan bezbednosni izbor.

Napad se dogodio blizu somalskog ministarstva odbrane i snimatelj agencije Frans pres je video pet leševa, četiri civila i jednog vojnika.

Novi šef vojske je upravo položio zakletvu i išao je u konvoju sa visokim vojnim zvaničnicima kada je bomba eksplodirala blizu kompleksa somalskog Ministarstva odbrane, saopštila je policija.

Grupa Al Šebab je preuzela odgovornost za napad u saopštenju prenetom preko njihovog radija Andalus.

"Borac mudžahedin je uleteo svojim vozilom punim eksploziva na konvoj i prema prvim informacijama šef vojske je za malo izmakao tom napadu", navodi se u saopštenju.

Jedan somalski bezbednosni zvaničnik je potvrdio za Frans pres da se dogodila jaka eksplozija, koju je verovatno izazvao automobil bomba, i naveo da je meta bio konvoj koji je pratio šefa vojske. On je rekao da su novi šef vojske i drugi visoki vojni zvaničnici izbegli napad.

Kombi razoren u eksploziji nalazi se na sred ulice, sa lokvom krvi izspod vozila dok zapaljeni otpaci ili delovi vozila svuda okolo.

"Ovde se dogodila bolna tragedija. Eksplozija je pogodila dva puna kombija i niko nije preživeo", rekao je portparol gradonačelnika Mogadiša.

Somalski predsednik Mohamed Abdulahi Mohamed koji je izabran u februaru, proglasio je prošlog četvrtka zemlju ratnom zonom, smenio šefove vojske i obaveštajne službe i naredio vojsci da se pripremi za ofanzivu protiv ekstremista iz grupe al-Šabab. Novi šef Somalske nacionalne vojske Džimale imenovan je takođe u četvrtak.

Ta smena je nastojanje da se popravi bezbednosna situacija, jer grupa Al Šabab, povezana s Al Kaidom, pojačava bombaške napade u glavnom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: