Slovenački turisti na Mokroj gori

Dok je najviše Slovenaca u potrazi za novogodišnjim provodom po većim gradovima Srbije, neki su se ipak odlučili za mirniji doček na Mokroj gori.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

12:40

Default images

Mnogi Slovenci koji su odlučili da praznike provedu u Srbiji naišli su na gužve na granici - na ulazak u Srbiju slovenački autobusi čekali su oko tri sata. I dok je najviše njih potražilo bučan provod, neki su se odlučili za doček van gradske vreve, pa su zbog toga otišli na Mokru goru i u konačište Osmica, u okviru Muzejsko-turističkog kompleksa Železnica Srbije.

Nakon skoro 12 sati putovanja za grupu slovenačkih planinara, koji su krenuli na doček Nove godine u Mokru goru, prvo svratište u užičkom kraju bila je Terzića avlija u Zlakusi.

Dobrodošlica uz so, hleb i pesmu upriličena je i tradicionalnim svadbarskim kupusom.

Kuvarica Milka Stanić kaže da se ovo jelo u zlakuškom zemljanom loncu, može spremiti na vatri, ali čak i na svim vrstama šporeta.

"Tri vrste mesa obično idu. Red mesa, red kupusa, crnog luka, šargarepe i začina i da se krčka šest-sedam sati”, priča Stanićeva.

Iako smatra da srpska kuhinja dobro prkosi novom gripu, Franjo Kunaj iz Celja kaže da to nije glavni razlog što Slovenci dolaze u Srbiju.

“Razlog su najpre ljudi. Mi se znamo već dugo. To je bratsko, sprijateljio sam se osobno sa mnogim ljudima”, kaže on.

Poseta Zlakusi bila je prilika i da se obiđe Potpećka pećina, koja je samo zbog gostiju iz Slovenije bila otvorena van sezone.

Tako sadržajan obilazak bio je uvod za veče dobrog raspoloženja u Mokroj gori.

Organizator ove turističke ture, Renato Ribič iz agencije “Balkanika“ iz Maribora, kaže da je Srbija privlačna jer je bezbedna, a iako ima mnogo toga da ponudi, nedovoljno su iskorišćeni turistički resursi.

"Ovo je Srbija, ovo treba videti. Ovo je malo drukčije. Nisu to veliki gradovi. Ja kažem, svaka čast, ima svašta da se vidi i u Novom Sadu i Beogradu, i Nišu, ali Valjevo, Čačak, Kruševac, Nova Varoš, ne znam - to su ti biseri koje Srbija ima, Sjenica, Tutin, Novi Pazar, Pešterska visoravan", smatra on.

Nakon burne noći i dočeka Nove godine, goste čeka kačamak, za koji kuvar u restoranu “Mokra gora” Tomislav Cvetković kaže da je idealan protiv mamurluka.

"Koji se priprema vrlo jednostavno, a mi ga pripremamo naravno od naših sirovina ovde, odnosno kukuruznog brašna. Serviramo ga u zemljanu posudu, sa kuglom kajmaka, naravno uz naše čuveno kiselo mleko, isto koje pripremamo mi", kaže Cvetković.

Veče će opet biti rezervisano za igru, a gosti iz Slovenije nadaju se da će međudržavnim sporazumom biti rešeno da za dolazak Slovenaca ili odlazak domaćih turista u Sloveniju budu potrebne samo lične karte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: