Prilozi za decu Miloševca

U okviru manifestacije Ulica otvorenog srca, koju će TV B92 uživo prenositi, biće prikupljani prilozi za Centar za porodični smeštaj dece Miloševac.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

11:22

Default images

Građani će prvog januara na punktovima duž Svetogorske ulice moći da kupe čestitke i tako pomognu ovoj ustanovi, dok će donatorski ručak u Srpskoj kafani organizovati Privredna komora Beograda. Selo Miloševac ima preko sedamdeset godina dugu tradiciju bavljenja hraniteljstvom, a sada je u tamošnjim porodicama smešteno oko stotinu osamdeset dece.

Porodica Tomić jedna je od stotinu osamnaest hraniteljskih porodica u Miloševcu. Zagorka Tomić se hraniteljstvom bavila dvadeset godina, a sada je tradiciju prenela na sina i snahu Draganu, u čijem domu njihovim kćerkama Isidori i Teodori od pre šest meseci društvo prave i osmogodišnji Vladimir i šestogodišnji Viktor.

“Kad sam počela ovde da dolazim, svekrva kaže - to je moja ćerka dok mi nisu objasnili da su hranitelji toj devojci. Videla sam da je to lepo, a imala sam i uslove”, kaže Dragana Tomić.

Hraniteljstvo je privremeni oblik socijalne zaštite deteta, što znači da dete može da se vrati svojoj porodici kada se za to steknu uslovi, ipak većina dece do osamostaljenja ostaje u hraniteljskim porodicama.

Svi hranitelji iz Miloševca imali su 10 sati stručnog rada sa socijalnim radnicima, koji ih i sada posećuju jednom mesečno, a pohađali su i obavezan kurs "Sigurnim korakom do hraniteljstva".

“Država ne samo da je uredila prava deteta kroz zakone, nego je uredila i prava hraniteljica i obaveze. Obezbedila je i finansiranje tih porodica, novost da kažemo u hraniteljstvu je da su hraniteljice praktično sebi obezbedile staž, penziju i osiguranje, što je i jedan od motiva za bavljenje hraniteljstvom”, objašnjava direktor Centra za porodični smeštaj dece Miloševac Vojislav Pavlović.

Porodice iz Miloševca hraniteljstvom se bave još od hiljadu devet stotina trideset prve godine, tako da su do sada odnegovali više od pet hiljada dece.

U Miloševcu kažu da će donaciju iskoristiti za pravljenje zabavnog parka i renoviranje stare kuće u kojoj će defektolozi raditi sa decom koja imaju smetnje u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: