Ekonomska očekivanja od 2010.

Ekonomska politika za 2010. predviđa rast BDP-a od 1,5 odsto, dok privrednici poručuju da će od presudne važnosti biti predvidiv kurs i povoljni krediti.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

11:08

Default images

Predviđa se da će iduće godine inflacija biti oko šest odsto. Ekonomska činjenica je da ćemo iduće godine imati manji bruto domaći proizvod nego što je to bilo već daleke 1986. godine. Ipak, političari tvrde da ćemo u 2010. godini imati razloga za optimizam.

Ako inflacija ne pređe šest odsto, ako se posle svega pozitivno učinjenog naš međunarodni kredibilitet podigne i privuče investitore, ako kurs bude bez većih oscilacija, moglo bi biti bolje.

Ima mnogo toga ako, ali vlasnici firmi u Srbiji kažu da će od presudne važnosti biti predvidiv kurs i povoljni krediti.

"Očekujemo povećanje od minimum 10 posto u prometima, u profitu, dva, tri posto veće, ali u prometu očekujem. Delimično zbog toga što je suspendovana potrošnja u ovoj, pa će se pojaviti iduće godine, s druge strane što će i deo malih preduzeća da otpadne pa ćemo mi da preuzmemo posao", navodi predsednik ITM grupe Toplica Spasojević.

"Naši su planovi da povećamo nivo proizvodnje za sedam ili osam posto, a da zaustavimo neka ozbiljnija investiranja. 2010. godina biće godina raščišćavanja, firme koje će opstati i firme koje će nestati", kaže vlasnik Galeb grupe Radoslav Veselinović.

Velike svetske kompanije koje posluju u Srbiji oprezno planiraju finansije za iduću godinu. Nadaju se boljoj reformi propisa, ali i izlasku iz krizne zone.

"Mislim da je kriza trenutno negde na sredini. U prvom delu godine će se verovatno osetiti još više, a onda se nadam poboljšanju. Važno je da imamo fiskalnu i monetarnu stabilnost, na naš posao dosta utiče i kretanje stranih valuta i rekao bih da je to za nas prioritet broj jedan", navodi generalni direktor "Koka-Kole" Sotiris Janopulos.

I finansijski sektor je oprezan u predviđenju. Iako je štednja u bankama veća nego ikada, iznosi oko šest milijardi evra, bankari tvrde da se godine kao što su bile neke prethodne, kada je devizni priliv iz inostranstva meren sa nekoliko milijardi evra, dugo neće ponoviti.

Ipak, očekuju bolju godinu od odlazeće.

"Ne mogu da zamislim situaciju u kojoj je 2010. godina teža, očekujem samo napredak. Banke su bile prilično unificirane i mislim da je moguće očekivati blagu tendenciju pada kamatnih stopa, ali ništa spektakularno”, dodaje Vladimir Čupić iz Hipo alpe adria banke.

“Cilj nam je da se krajem godine potrošačke cene kreću u rasponu od šest, plus, minus, dva odsto. Što se tiče finansijske stabilnosti, da se naravno zadrži, na nivou na kome se danas nalazi, a očekujemo i oporavak izvozne tražnje", navodi guverner NBS Radovan Jelašić.

Relevantne međunarodne finansijske organizacije procenjuju da je svetska kriza uglavnom na izmaku, ali da će svi procesi biti sporiji u tranzicionim zemljama istočne i jugoistočne Evrope. U tu grupu spada i Srbija.

Svi stručnaci predviđaju da nam neće biti gore, pa možda 2010. godinu možemo da očekujemo kao godinu početka ekonomskog i privrednog oporavka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: