Pomeranje granice za penziju

Starosne granice za penziju od 1. januara se pomeraju za šest meseci, pa oni koji žele da se penzionišu po starom zakonu moraju danas da podnesu zahtev.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

08:54

Default images

Prema zakonu koji važi još danas, zahtev za odlazak u penziju žene mogu podneti sa 59, a muškarci sa 64 godine i najmanje 18 godina radnog staža. U Beogradskoj filijali PIO fonda u Nemanjinoj ulici veliki broj građana predaje zahteve, ali sve se odvija brzo i bez čekanja u redovima.

Svi koji su zahtev za penziju odlučili da predaju u poslednji čas, prijatno su iznenađeni. Kao u nekoj razvijenoj evropskoj zemlji, svoju obavezu zvršili su za svega par minuta.

Građani sa kojima je razgovarala ekipa B92 kažu i da su zahtev za penziju predali poslednjeg dana, jer su radni odnos raskinuli juče ili prekjuče:

“Od prekjuče. Imao sam samostalnu zanatsku radnju, i zatovrio sam radnju. Imam 40 godina radnog staža.”

“Sad sam došao vrlo brzo ide.”

“Ispunila sam uslove za starosnu penziju, znači imam 59 godina života, a fali mi tri meseca do onih 35 godina staža, tako da predajem, po prvom osnovu, po godinama strosti.”

Svi koji su predali zahteve, odogovor da li mogu da se penzionišu po zakonu o upravnom postupku, trebalo bi da očekuju za dva meseca, kaže direktorka beogradske filijale PIO fonda Vesna Stanojević.

“Mi imamo rokove u Zakonu predviđene i nastojaćemo da taj posao obavimo brzo, zavisno koliko je dokumentacija kompletna, tj. koliko su podaci pouzadani, i potpuno, u tom smislu će ići i brzna dobijanja rešenja”, kaže ona.

Za sada se ne zna tačan broj predatih zahteva, jer je interesovanje građana veliko. Samo juče građani su predali 700 zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: