Niš dobija najveći krst na Balkanu

Najveći krst na Balkanu biće izgrađen u Nišu do 2013. kad se obeležava 1.700 godina od Milanskog edikta. Za izgradnju krsta biće potrebno oko million i po evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2009.

01:07

Default images

Krst će, prema najavama, biti visok 80 metara. Milanskim ediktom rimski car Konstantin priznao je hrišćanstvo kao državnu religiju. Krst će biti postavljen na brdu Vinik, odakle će se videti sa svih strana Niša, rodnog grada prvog hrišćanskog cara.

Ovu inicijativu je pokrenuo Nišlija Dragan Milošević.

"Ovo je jedan projekat koji iziskuje učešće šire društvene zajednice. Na sastanku su bili privrednici koji su želeli da pomognu u realizaciji ovog posla, mada neće učestvovati samo privrednici, već svi ljudi dobre volje koji žele da Niš i i Srbija imaju ovakvo obeležje“, rekao je Milošević.

Ideju o izgradnji krsta među prvima su prihvatili vladika niški Irinej i gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

"Želja nam je da se, u susret proslave godišnjice Milanskog edikta, podigne taj krst i da se Niš na taj način obeleži kao grad cara Konstantina. Najveće svetinje kojima se dičimo podizane su u teškim vremenima, a i ovaj krst se podiže u vremenu koje nije naklonjeno našim prilikama“, rekao je vladika niški Irinej.

"Incijativa dolazi od privrednika i to govori da će većinu finansija obezbediti uparavo privrednici iz Niša i ovog regiona. To je nešto što je veoma značajno za čitavu Srbiju, a ne samo za grad Niš. Privilegija je biti direktni učesnik proslave 2013. godine“, rekao je gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Za izgradnju krsta biće potrebno oko million i po evra.

Građani NIša imaju različita mišljenja o izgradnji najvećeg krsta na Balkanu:

"Ideja je dobra, samo sad zavisi od sredstava, kako ih obezbediti", "Može da se napravi, ali bolje da se napravi nešto za proizvodnju", "Zašto ne bismo odvojili u taj fond, svako koliko može i da se to završi, kako smo Avalski toranj podigli tako možemo i taj krst. Ja bih bila presrećna zbog toga“, kažu neki od građana.

Krst će biti u visini tridesetospratne zgrade kakva ne postoji u Nišu.

Trenutno se najveći krst na Balkanu nalazi na brdu iznad Skoplja i visok je 68 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: