Srbija tuži Hrvatsku pred MSP-om

Vlada Srbije odlučila je da pred Međunarodnim sudom pravde podnese protivtužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom sukoba 1991-1995.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 31.12.2009.

15:16

Default images

Vlada Srbije je takvu odluku donela posle konsultacija predsednika Republike Srbije Borisa Tadića sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Republika Srbija odlučila se na ovaj korak jer je Republika Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine, navodi se u saopštenju.

Tadić: I dalje smo za rešenje van suda

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, povodom odluke o pokretanju kontratužbe protiv Hrvatske, da Srbija i dalje smatra da sve konflikte iz ratova na tlu bivše SFRJ treba rešavati vansudskim procesima, mirnim putem.

"Srbija je smatrala i u prethodnim godinama, a smatra i dalje, da je uvek bolje da se svi konflikti iz ratova devedesetih godina rešavaju vansudskim procesima, mirnim putem, međutim, za takav pristup Srbije potrebni su i partneri sa druge strane", rekao je Tadić za RTS.
Boris Tadiæ (FoNet, arhiva)
"Nakon konsultacija koje sam u toku dana imao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, odlučeno je da nadležne institucije države Srbije pokrenu kontratužbu protiv Hrvatske za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, u Hagu, kao i odgovor na tužbu Republike Hrvatske", rekao je Tadić.

Prema predsednikovim rečima, takav pristup Srbije, nikada nije podrazumevao da svi zločini ne treba da budu procesuirani, ali da zločini treba da budu procesuirani u redovnim sudskim procesima.

Tadić je rekao da danas nema nikakve dileme "da ulazimo u jednu novu etapu odnosa, koja će podrazumevati i sudski proces pred Medunarodnim sudom pravde".

"Ali istovremeno želimo da verujemo da je moguće da hrvatske i srpske institucije u budućnosti sednu za sto i pokušaju da kroz jedan uporan i naporan proces uspostave eventualno vansudsko poravnanje i vansudsko rešenje koje zadovoljava i pravdu i princip pravičnosti, ali istovremeno vodi računa o žrtvama koje su apsolutno nesumnjive i teška posledica ratnih zbivanja tokom 90 ih godina", rekao je predsednik.

Hrvatska: Dokazaćemo velikosrpsku agresiju

Hrvatska je spremna da na Međunarodnom sudu pravde dokaže činjenice o velikosrpskoj agresiji koju je devedesetih godina predvodio Slobodan Milošević, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske.

Povodom današnje odluke Vlade Srbije da podnese kontratužbu protiv Hrvatske, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje naglasilo je da je spremno da dokaže činjenice i "o odbrani hrvatske države i konačnoj pobedi nad agresorskim snagama".

U saopštenju za javnost dodaje se da će se Hrvatska istovremeno i dalje zauzimati za izgradnju dobrosusedskih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: