“Raspad BiH bio bi katastrofa“

Ministar inostranih poslova britanske vlade u senci Vilijam Hejg i bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun ocenili su da bi raspad BiH izazvao katastrofu.

Izvor: Beta

Sreda, 30.12.2009.

13:03

Default images

U tekstu pod naslovom "Evropa i Amerika moraju da obrate pažnju na razbijenu Bosnu", objavljenom u “Fajnenšel tajmsu“, autori opisuju napetost na relaciji Sarajevo-Banjaluka i konstatuju da je opasnost od raspada BiH realna. Liderima u BiH moramo jasno staviti do znanja da se suverenitet ne sme dovoditi u pitanje i da je raspad zemlje nezamisliv, navode oni.

Takođe, zemljama kandidatima za članstvo u Uniji, kako Hejg i Ešdaun opisuju Srbiju i Crnu Goru, moramo reći da od njih očekujemo da se drže zajedničke politike u pogledu BiH.

Hejg i Ešdaun primećuju da su, kako navode, čak i bosanski Hrvati u poslednje vreme počeli da pominju formiranje sopstvenog entiteta i razbijanje muslimansko-hrvatske federacije.

Americi i njenim saveznicima, suočenim sa teškim zadacima u Avganistanu i drugim delovima sveta, BiH danas možda deluje manje važna nego pre, ali bi raspad BiH "na nezavisne etničke državice predstavljao katastrofu", navode Hejg i Ešdaun.

"Ne samo da bi predstavljao nagradu etničkim čistačima, već bi taj scenario mogao da vodi u pravcu nastanka propale države u samom srcu Evrope, zemlje koja bi bila plodno tle za terorizam i kriminal", navodi se u tekstu, prenosi BBC.

BiH ne može sama da reši svoje probleme, niti je evropska perspektiva sama po sebi dovoljna da je vrati sa ruba ponora. Pozivamo SAD i EU da imenuju po specijalnog izaslanika za region, kako bi uskladili politiku i insistirali na napretku, pišu Hejg i Ešdaun.

Međunarodni pristup BiH mora se zasnivati na jednom jedinom cilju - uspostavljanju centralne vlade koja je dovoljno efikasna da ispuni zahteve članstva u EU i NATO-u, navode autori teksta, ističući da bi svaki bosanski lider morao da se izjasni ili za tu jednostavnu ideju ili protiv nje i suoči se sa posledicama svog izbora.

Hejg i Ešdaun se zalažu za očuvanje kancelarije visokog predstavnika do sprovođenja ustavnih reformi i ostanak mirovne misije EU na terenu, kako bi svima bilo jasno da se ni secesija ni nasilje neće tolerisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: