Radujko: Profit 15 milijardi

Generalni direktor “Telekoma Srbija“ Branko Radujko ocenio je da će ta kompanija godinu na izmaku, uprkos globalnoj krizi, završiti uspešno.

Izvor: FoNet

Sreda, 30.12.2009.

12:52

Default images

Radujko kaže da će “Telekom“ ove godine ostvariti profit koji će premašiti 15 milijardi dinara samo za poslovanje u Srbiji. "To je najbolji rezultat otkad ova kompanija postoji, uprkos ublaženom rastu prihoda u odnosu na prethodne godine", izjavio je on u intervjuu za “Ekonomist magazin“.

Upitan da li drugi fiksni operater može da ugrozi postojeću tržišnu poziciju “Telekoma“, Radujko je rekao da ova kompanija apeluje na dolazak konkurencije jer ekonomska logika kaže da konkurencija obara cenu, "što je tačno tamo gde cena nije kontrolisana".

"U Srbiji je trenutno cena fiksne telefonije kontrolisana i očekujemo da se, kad dođe konkurencija, njeno formiranje preseli iz kancelarije na tržište. Danas je cena pretplate u Srbiji dva evra, u Makedoniji i Crnoj Gori pet, a u Hrvatskoj devet, i jasno je da je za sada neisplativa", rekao je Radujko.

On veruje da će konkurencija “Telekomu“, iako će izgubiti određen broj korisnika, doneti benefit kako bi konačno mogao da posluje profitabilno i u fiksnoj telefoniji.

Radujko je rekao da će dolaskom novog operatera korisnici dobiti mogućnost izbora, "s tim što će se verovatno malo ko baviti govornom uslugom, a mnogo više internetom i ADSL".

"Fiksno telefoniranje je prošlost, a ne budućnost ovog biznisa. Prihodi se sve više traže na drugim stranama. Već godinama saobraćaj u fiksnoj telefoniji pada na globalnom nivou pet do sedam odsto godišnje, tako da niko neće platiti licencu da bi se bavio nečim neisplativim", poručio je on.

Radujko je precizirao da u Srbiji imamo ukupno 395 000 ADSL portova, a poslovni plan Telekoma predviđa da ih sledeće godine bude najmanje 800 000.

"Planiramo ukupne investicije od 22 milijarde dinara u sledećoj godini, a od toga će najdinamičnija investicija biti u ADSL", naglasio je Radujko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: