Nacrt zakona o zabrani pušenja

Vlada Srbije usvojila je nacrt zakona o zabrani pušenja kojim su određene kazne od 5 000 dinara za fizička lica do milion dinara za pravna lica.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2009.

20:02

Default images

Ako vam poslednje poskupljenje cigareta nije bilo dovoljan motiv da ostavite pušenje, onda će vam možda u toj odluci pomoći novi zakon o zaštiti od duvanskog dima. Naime, Vlada Srbije usvojila je nacrt ovog zakona, koji predviđa zabranu pušenja u zatvorenom radnom i javnom prostoru.

Kada nov zakon o zabrani pušenja stupi na snagu, škole, bolnice, domovi zdravlja trebalo bi da budu mesta bez cigareta i duvanskog dima.

Apsolutna zabrana pušenja odnosi se i na ustanove gde se proizvode, prodaju, pakuju lekovi ili hrana, kao i na institucije socijalne zaštite, državne uprave i lokalne samuprave.

Izuzetak od potpune zabrane pušenja su ugostiteljski objekti, koji će moći da podele prostor na pušački i nepušački.

Ukoliko je objekat manji od 80 kvadrata, onda će vlasnik moći i da bira da li će na primer njegov kafić ili restoran biti za pušače ili nepušače.

Zbog veće zarade, radnici dva beogradska kafića kažu da su se vlasnici opredelili za goste pušače.

"Obzirom da nam je mali kafić, odlučilo smo da bude pušački, 95 odsto gostiju su nam pušači, opao bi nam posao i bila bi manja zarada“, kaže Ivana Krstić.

"Mi trenutno nemao uslove da podelimo pušače i nepušače zato što je mali kafić, čim se budu stvorili uslovi tj. dobijemo dozvolu da se bašta zastakli, podelićemo kafić, a ako je ne dobijemo, imaćemo deo za pušače“, rekla je Suzana Selišćak.

Svi koji i dalje budu pušili na radnom mestu, nekom javnom skupu, u prostoriji gde se održavaju sastanci ili u gradskom prevozu, na mestu prekršaja moraće da plate 5000 dinara.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da će inspekcija kažnjavati sve poslodavce koji ne obezbede zasebnu prostoriju za pušače.

"Ukoliko se ne sprovede zabrana pušenja u zatvorenom javnom prostoru u skladu sa zakonom, novčana kazna za pravno lice je između 500 000 dinara i milion dinara, a za prekršaj se odgovorno lice u tom pravnom licu kažnjava od 30 000 dinara do 50 000 dinara, a preduzetnik od 300 000 dinara do 500 000 dinara", rekao je Milosavljević.

Srbija spada u neslavne rekordere kada je konzumiranje cigareta u pitanju. Samo prošle godine u Srbiji je popušeno 20 milijardi cigareta.

Drugi smo u Evropi po broju pušača i prvi po broju umrlih od posledica pušenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: