Tiodorović: Bar milion vakcinisanih

Najbolje bi bilo da se u Srbiji do februara, kada se očekuje najjači talas novog gripa, vakciniše bar milion stanovnika, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2009.

00:47

Default images

Tiodorović je za B92 rekao da bi se time stvorio, kako se izrazio, "kolektivni bedem". On navodi da vakcinacija nije počela na vreme, a tome je, kako kaže, doprinelo i kašnjenje u isporuci vakcine, što je za desetak dana pomerilo početak vakcinacije. Do sada je vakcinisano nešto više od 67 000 ljudi što je, prema Tiodorovićevim rečima, prihvatljivo.

"Nadajmo se, kao Šveđani ii kao Slovenci, da ćemo posle ovakovog početka koji je prema objektivnim okolnostima relativan uspeh, imati u periodu od narednih mesec dana daleko bolji uspeh", rekao je Tiodorović koji je član radne grupe za praćenje pandemije.

On objašnjava da je moguće dostići cifru od milion ili 1, 2 miliona vakcinisanih, koja bi omogućila, da uz zaštitu hroničnih bolesnika, velikog dela trudnica pa i velikog dela dece, budemo spremni za "taj dolazeći i očekivani veliki talas krajem januara, početkom februara".

Tiodorović kaže da je među do sada vakcinisanim najviše hroničnih bolesnika, dok je odziv dece oko 15 odsto, a mali je odziv i među zdravstvenim radnicima.

"Moram da kažem da procenti za sada ne govore nešto mnogo, jer je ipak najbolje ako roditelji odluče da vakcinišu decu kod svog izabranog pedijatra. Dakle, ne radi se o tome da ja sumnjam u školske pedijatre niti školu kao oraganizatora, ali ipak je najbolje kada roditelji sami dovode dete na vakcinaciju, konsultuju se sa svojim pedijatrom i donose takvu odluku. Prema tome, očekujem da ćemo polovinom januara odnosno posle Nove godine pa do polovine janura imati više vakcinisane dece nego sada", smatra on.

Posle sastanka sa ministrom zdravlja Tomicom Milosavljevićem, oglasila se i Lekarska komora Srbije, koja je saopštila je da treba poštovati preporuke Svetske zdravstvene organizacije o tome da se u uslovima epidemije treba vakcinisati radi zaštite od daljeg širenja novog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: