Sponzori upozoravaju klubove

Ukoliko se sportski klubovi izričito ne ograde od huligana, mnoge kompanije najavljuju uskraćivanje sponzorstva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2009.

16:33

Default images

Za razliku od košarkaških legendi, Duška Vujoševića i Predraga Danilovića, koji u ponašanju navijača na tribinama i njihovom skandiranju pretnji ne vide ništa sporno, privrednicima koji klubove sponzorišu ponašanje navijača je i te kako važno za nastavak saradnje. Zbog huliganskog ponašanja oni najavljuju mogućnost da raskinu sponzorske ugovore.

Zbog zaštite ugleda i interesa, kompanija “Telekom” će raskinuti sponzorske ugovore sa svakim sportskim klubom koji bude tolerisao nasilje ili ga, još gore, bude pravdao, rekao je direktor “Telekoma” Branko Radujko.

Klubovi koje sponzorišemo ugovorom su se obavezali da će promovisati poslovni ugled kompanije i ako čine suprotno, ugovori će biti raskinuti, poručio je on.

I drugi sponzori najavljuju takve mogućnosti. Direktor “Laste” Beograd, Velibor Sovrović, koji sponzoriše Partizan i Zvezdu, klubovima daje rok do polovine januara da se jasno ograde od huligana.

“Ukoliko se to ne desi, ukoliko dođe do oglušavanja i ukoliko stvarno to jasno bude ukazano od strane klubova da ne žele, sigurno da će i ‘Lasta Beograd’ biti jedna od firmi koja će se pridružiti Radujku, odnosno ‘Telekomu Srbije’ i jednostavno zajedno sa njima i mnogim drugim firmama odustati od donatorstva, od sponzorstva”, kaže Sovrović.

Direktor “Jat ervejza” Srđan Radovanović kaže da sponzorski ugovori nacionalne avio-kompanije sa klubovima uskoro ističu, a da će pri obnavljanju razmotriti odnos klubova prema ekstremnim navijačima.

“Ukoliko se sponzorstvom jedne nacionalne kompanije i javnog preduzeća potpomažu oni koji afirmišu nevrednosti, da ne kažem negativne vrednosti, onda to nije dobro za javno preduzeće i za nacionalnog avio-prevozioca”, smatra Radovanović.

“Uprava ‘Jat ervejza’ ubuduće to neće pomagati, a one klubove čije uprave se ne bore dovoljno protiv huliganstva na tribinama neće više sponzorisati”, najavljuje on.

U “Dunav osiguranju”, koje je sponzor FK Partizan, ostavljaju mogućnost da se klub ogradi od nasilnog ponašanja, kaže PR menadžer te kompanije Milica Slijepčević.

“Ali ako se nastave takvi događaji i ako se nastavi zaista sa nedoličnim i u najmanju ruku agresivnim ponašanjem, onda stvarno kompanija ‘Dunav osiguranje’ kao kompanija koja komunicira sigurnost, poverenje, pouzdanost itd, svakako da treba da razmisli o tome”, kaže ona.

Iz Komercijalne banke u pisanom odgovoru poručuju da huligansko ponašanje šteti i ugledu firmi koje sarađuju sa klubovima na čijim se utakmicama prepoznaje huligansko ponašanje.

Pri opredeljivanju za sponzrorske ugovore, kao bitan element banka uzima i ponašanje rukovodstva, igrača i navijača. Naši sportski partneri to znaju i moraće da polože i ovaj test kako bismo nastavili saradnju, stav je Gorana Milićevića, direktora Komercijalne banke.

Podsetimo, na košarkaskim i fudbalskim utakmicama sa tribina su se prethodnih nedelja, osim uvredljih i vulgarnih poruka, čule i pretnje smrću.

Nakon svih podataka objavljenih u “Insajderu”, gde su navedeni konkretni pojedinci pripadnici navijačkih grupa i podgrupa, osumnjičeni za više od 100 krivičnih dela, trener Partizana Duško Vujošević optužio je B92 za hajku na sport i navijače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: