Ministar: Nedovoljno vakcinisanih

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da se do sada protiv novog gripa vakcinisalo 57 000 građana, ocenjujući da to nije dovoljno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.12.2009.

15:30

Default images

"Vakcina je dostupna, besplatna, sigurna, bezbedna i nema nikakvih ozbiljnih neželjenih efekata niti u Srbiji niti u drugim evropskim zemljama među građanima koji su je primili", rekao je ministar na konferenciji za novinare u Kragujevcu, gde je danas pustio u rad aparat za zračenje ginekoloških maligniteta.

On je dodao "da građani treba da se vakcinišu i da moraju preventivno da se pripreme za januar i februar kada će uslediti relativni porast oboljevanja od tog virusa".

Ponavljajući da vakcinisanje protiv virusa A H1N1 predstavlja" kolektivni test inteligencije stanovnika Srbije" i da se nada da će narednih sedmica broj vakcinisanih građana biti daleko veći, ministar je ponovio da je do danas u Srbiji od posledica obolevanja od tog virusa preminulo 50 građana.

"Neki broj preminulih od virusa A H1N1 porede sa oboljevanjem od sezonskog gripa što nije isto jer od sezonskog gripa ne umiru deca i trudnice i pacijenti se ne priključuju na aparat za veštačko disanje", naveo je Milosavljević.

Ministar zdravlja je ocenio nedopustivom činjenicu da je juče primljena u bolnicu trudnica koja se porodila i odmah priključena na respirator zbog teških problema sa plućima, a da je sa početkom bolesti praktično savetovana od doktora ginekologa za terapiju koja nije uključivala ni "tamiflu".

"Nedopustivo je i da ijedan edukovani zdravstveni radnik bilo kom građaninu koji ga pita za vakcinisanje kaže bilo šta protiv vakcine, zato što je to protivno dokazima, naučnim stavovima kako Svetske zdravstvene organizacije, tako i Srpskog lekarskog društva", rekao je ministar zdravlja.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Radomir Pavlović izjavio je novinarima da se u toj zdravstvenoj ustanovi vakcinisalo 140 zaposlenih, odnosno da su upotrebljene sve količine vakcine koje su pristigle u tu ustanovu.

Prema njegovim rečima, još 450 zaposlenih u KC se prijavilo za primanje vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: