Vanredne mere u Zaječaru

U Zaječaru su proglašene vanredne mere odbrane od poplava, jer je vodostaj Crnog i Belog Timoka u porastu zbog topljenja snega.

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2009.

13:11

Default images

Crni Timok je sada na koti 400, a Beli na koti od 250 i zbog toga je ugroženo više domaćinstava u okolnim selima, posebno u Zvezdanu, u kome je poplavljeno desetak kuća, izjavio je zamenik gradonačelnika i član gradskog Štaba za vanredne situacije Srećko Nikolić.

Podrum i donji sprat porodice Bađević iz Zaječara skoro potpuno je poplavljen. Vesna Bađević kaže da je popodne na kratko otišla na spavanje i kada je posle dva sata ustala njena soba bila je poplavljena.

Zbog vode svi kućni aparati su im uništeni.

Dok je u Zaječaru skoro vandredna situacija, gradonačelnika tog grada Boška Ničića pronašli smo u beogradskoj Skadarliji gde je bio na, kako saznajemo, snimanju novogodišnjeg programa.

“Ja sam u Beograd stigao na kratko jer već imam zakazane neke obaveze od ranije. Nema nikakve potrebe - moj zamenik gradonačelnika je upravo sa ljudima iz Beograda koji su mnogo stručniji i od mene i njega za ovakve situacije i oni non stop zasedaju i ja se odmah vraćam za Zaječar”, objašnjava Ničić.

O poplavama Ničić kaže da posebno brine to što je nivo Borskog jezera skoro dvostruko porastao za samo dva dana.

“I ono što mene najviše zabrinjava kao čoveka i čelnika štaba za vanredne situacije jeste da se sneg gotovo nije otopio i ovo su vode samo od kiša i malo topljenja snega, ako sutrašnji dan bude topao doći će do još većeg topljenja i tada će situacija zaista biti alarmantna”, kaže gradonačelnik Zaječara.

Crni Timok je sada na koti 400, a Beli na koti od 250. Ukoliko se nivo poveća za još 60 centimetara, doći će do prelivanja vode u reku Timok koja prolazi kroz Zaječar.

U samom gradu štete građanima nanele su i površinske vode i kiša, posebno u naseljima Beli Breg, Oskoruša i Kotlujevac i to zbog zapušenih jaruga i šahti.

Vatrogasna ekipa iz Zaječara je na terenu i izbacuje vodu iz podruma i drugih objekata, a u pomoć su stigle i ekipe iz Niša i Beograda.

Poplavljena je i trafo-stanica u Fabrici mernih transformatora u Zvezdanu, a zbog daljeg rasta vodostaja Crnog Timoka preti opasnost da se reka izlije i u Gamzigradskoj Banji.

U ostalim opštinama u regionu stanje je teško, posebno u boljevačkom kraju, gde su poplavljene gotovo sve oranice na putu Boljevac-Zaječar, a u opstini Bor najviše štete nabujali Timok naneo je meštanima Šarbanovca, kojima je poplavljeno nekoliko kuća.

Put Bor-Zaječar, zbog vode na kolovozu, kratko je danas bio u prekidu, dok se saobraćaj kod Selišta, na putu Zaječar-Boljevac obavljao jednom trakom.

U opstinama Knjaževac, Sokobanja i Negotin za sada nema opasnosti od izlivanja reka.

U mestu Selište kod Bora izlivanjem reke Crni Timok ugrožen je deo magistralnog puta Bor - Zaječar. Zbog nabujale reke u opasnosti je i nekoliko kuća u mestu Šarbanovac, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Prema njegovim rečima, do izlivanja je došlo sinoć, a raspoložive ekipe tog sektora su na terenu i obilaze tok reke, utvrđuju nasip koji je postavljen prošle noći.

Tim MUP-a u pripravnosti

Specijalni Regionalni tim MUP-a Srbije za spasavanje u slučaju poplava stavljen je u pripravnost zbog poplava izazvanih izlivanjem reke Crni Timok kod Bora i Zaječara, kaže Predrag Marić.

"Pripadnici Sektora za vanredne situacije u saradnji sa lokalnom samoupravom postavljaju džakove sa peskom na obale nasipa i podižu nivo odbrana kod najugroženijih delova nasipa", naveo je Marić.

On je dodao da pripadnici sektora od sinoć dežuraju i deluju na teritoriji Bora i Zaječara.

"Kod mesta Selište, 18 kilometara od Bora, regionalni put Bor - Zaječar je bio poplavljen. Pripadnici Sektora za vanredne situacije u saradnji sa lokalnom samoupravom su angažovali mehanizaciju, nakon završetka delovanja put je pušten za saobraćaj", naveo je Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: