Namerno se izlažu virusu H1N1

Pojedini Amerikanci, kako izveštavaju mediji u SAD, tragaju za namernim izlaganjem virusu novog gripa na takozvanim "žurkama za svinjski grip".

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2009.

11:45

Default images

Američke zdravstvene vlasti takve izveštaje smatraju veoma ozbiljnim, preneo je Glas Amerike. Virus H1N1 zarazio je stotine hiljada ljudi, povećavajući strah širom sveta. Uz toliku zabrinutost, teško je poverovati da bi bilo ko želeo da ga dobije namerno.

Ali, ako na internet pretragu postavite naziv "Swine flu parties" (Žurke svinjskog gripa), videćete da takva ideja postoji.

Na veb stranicama za grip i roditeljstvo, o žurkama za svinjski grip raspravlja se kao o načinu da se stekne imunitet na mnogo ozbiljniju vrstu virusa koja bi mogla da se pojavi kasnije.

Međutim, lekari energično upozoravaju da se to ne radi.

"Nemamo potvrdu da je bilo ko zapravo to uradio, ali svakako da znamo da se takva pitanja postavljaju na internetu. To jednostavno nije dobra ideja", rekao je Stiven Ostrof iz Sekretarijata za zdravstvo države Pensilvanije.

"Žurevi za svinjski grip" su najnovija verzija žureva za male boginje, na kojima roditelji ohrabruju svoju decu da zajednički jedu lizalice, koriste iste kašike ili zvždaljke kako bi raširili bolest i stekli imunitet.

Jedan roditelj postavio je na Ju tjub veb stranicu svoju pozivnicu za žur za male boginje. Na internetu postoje brojne grupe za roditelje koji žele da pronađu žureve za male boginje, često da bi izbegli vakcinaciju svoje dece.

Američki Centri za kontrolu bolesti i prevenciju snažno se protive takvim žurevima.

Portparol Centara Kristofer Koks kaže da, iako ideja izaziva veliko interesovanje, to nije dobar način da se zaštitite protiv ozbiljne bolesti, preneo je Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: