I političari na Fejsbuku

Otvorene profile na Intrnet društvenoj mreži Fejsbuk imaju mnogi političari, ministri, poslanici, predstavnici institucija, vladinih i nevladinih organizacija.

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2009.

11:34

Default images

Političari se slažu da ih savremeni vid komunikacije privlači i da im olakšava sklapanje kontakata, posebno sa mladima, koji su i najaktivniji na Fejsbuku, i dok jedni tu društvenu mrežu koriste samo za posao, drugi "surfujući" obnavljaju stare, pomalo zapostavljene prijateljske veze.

Među političarima koji su otvorili profile je i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji na mreži ima više od 5 000 prijatelja.

Dulić je rekao da je nalog otvorio kako bi pre svega bio u kontaktu sa onima koji imaju određene probleme, potrebe ili ideje.

Ne radi se, naveo je on, o komunikaciji prevashodno sa biračima, već sa građanima kojima na bilo koji način može da pomogne i od kojih može da dobije ideju ili inforamciju.

Njegov kolega u vladi, ministar za dijasporu Srđan Srecković, takođe ima profil na "fejsu", koji se, kako je rekao, kao vid komunikacije podrazumeva u savremenom društvu.

Srećković je izjavio da putem mreže komunicira sa Srbima iz dijaspore, ali i clanovima Srpskog pokreta obnove, kao i da mrežu koristi za obnavljanje izgubljenih kontakata sa starim prijateljima.

On je rekao da, iako u javnosti postoji percepcija da se "SPO teško prilagođava trendovima", ta stranka ipak prati nove vidove komunikacije.

Međutim, da nisu svi profili pravi, pokazuje i to što na mreži postoji stranica sa imenom predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić-Dejanović, koju ona nije otvorila.

Đukić-Dejanovićeva je rekla da ne stoji iza tog naloga, ali da razmišlja da, ipak, otvori profil i na taj način, između ostalog, javnost redovno obaveštava o aktivnostima koje prate njenu funkciju.

"Dobro je da smo bar u necemu među prvima", rekla je predsednica parlamenta komentarišući istraživanje bloga AdriaTalk.com, prema kome Srbija sa 1,4 miliona registrovanih građana na Fejsbuku zauzima prvo mesto u regionu i 18. u Evropi.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić je rekao da je profil otvorio zbog popularnosti tog savremenog vida komunikacije.

"Mrežu uglavnom koristim u poslovne svrhe i na njoj ne provodim previše vremena. Uglavnom samo odgovaram na zahteve za prijateljstva i na poruke koje stižu kao pošta", precizirao je Aligrudić.

On je dodao da na profilu nema privatnih podataka, da mrežu ne koristi za obnavljanje starih prijateljstava, jer kako je naglasio, njegova komunikacija sa prijateljima ne zavisi od interneta.

I lider DSS-a Vojislav Koštunica ima svoj profil koji uređuju omladinci stranke i na kojem je registrovano više od 3 000 prijatelja.

Fejsbuk prijatelji nekadašnjeg premijera mogu na profilu da pročitaju njegovu biografiju, vesti o političkim aktivnostima i da pogledaju fotografije iz predizbornih kampanja, susreta sa drugim političarima...

Mnogim političarima posao su "olakšali" njihovi "fanovi" i "antifanovi", koji su samoinicijativno kreirali stranice sa njihovim imenima, pa tako neki od njih imaju klubove obožavaoca koji broje i po nekoliko hiljada članova, ali i grupe onih sa potpuno drugačijim stavaom i mišljenjem sa skoro identičnim brojem.

Na popularnoj mreži je i stranica predsednika Srbije Borisa Tadića, sa više od 21 000 obožavalaca, na kojoj svi zainteresovani mogu da pročitaju neke od njegovih izjava, prelistaju slike iz predsednikovog detinjstva, predizbornih kampanja, posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu i sahrane srpskog patrijarha Pavla.

Posetioci njegovog profila mogu da učestvuju u anketi i odgovore na pitanje "Da li se u Srbiji nešto promenilo od kada je Boris Tadić predsednik države?".

A među ministrima Vlade Srbije jedan od najpopularnijih, posebno kod mlađih članova mreže, naročito školaraca, jeste ministar prosvete Žarko Obradović.

Obradović je "virtuelnu" popularnost stekao zbog produživanja raspusta usled opasnosti od širenja virusa novog gripa, o čemu svedoče grupe - "Žarko Obradović - kralj, produžio nam raspust" i "Svi oni koji misle da je Žarko Obradović car".

Sa druge strane, među manje popularnim ministrima "fejsbuk populacije" je ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koga nazivaju "doživotnim minsitrom" i trže njegovu ostavku.

Ljubitelje "fejsa" posebno "fascinira" lider Nove Srbije Velimir Ilić. U brojnim fan klubovime obožavoci za njega kažu da je "najbolji srpski političarar" i "iskreno se dive njegovom liku, a naročito delu".

Prednosti mreže prepoznale su i brojne institucije, vladine i nevladine organizacije, među kojima najveću popularnost beleži srpska policija.

Za njene aktivnosti zainteresovani su mnogi posetioci, pa je MUP "morao" da otvori novu stranicu, jer je na prvoj dostigao maksimalan broj prijatelja.

U Kancelariji za mlade kazali su da je stranica napravljena odmah nakon otvaranja Kancelarije u Beogradu, kako bi se na lakši način komuniciralo sa mladima koji provode dosta vremena na internetu, ali i sa drugim umreženim kancelarijama u Srbiji.

Kako su objasnili, Fejsbuk olakšava promovisanje njihovih aktivnosti, a svi zainteresovani tim putem lakše dolaze do oficijelnog sajta organizacije.

I udruženje građana "Moja Srbija", koje je pokrenulo akciju "Birajmo domaće", ima stranicu zbog, kako su naglasili, lakše komunikacije i povezivanja sa sličnim organizacijama u regionu.

Pored Fejsbuka, političari nisu imuni i na slične vidove komunikacije putem Interneta, kao što su blogovi i veb stranice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: