Skuplja struja, jeftiniji gas

Struja će poskupeti već u prvim mesecima iduće godine, ali će gas da pojeftini, najavljuje ministar energetike Petar Škundrić u intervjuu “Novostima”.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2009.

23:22

Default images

Ona kaže da će je uz najavljeno poskupljenje struje od 10 odsto, moguće da Vlada Srbije donese odluku i o pojeftinjenju gasa za toliko procenata, čime bi se, kako kaže ministar, uspostavila nova ravnoteža u ceni energenata.

Škundrić najavljuje da će konačna odluka o poskupljenju struje biti doneta na narednoj sednici Vlade Srbije ili na prvom zasedanju u 2010. godini.

Komentarišući najave da će EPS tražiti još jedno povećanje cene kilovata u julu naredne godine, ministar kaže da će odluka o korekciji cena biti doneta u zavisnosti od makroekonomskih prilika.

Škundrić kaže i da je sporazum Srbije i Italije o gradnji hidroelektrana, najbolji mogući posao koji je Srbija mogla da uradi.

Skupština i Vlada Srbije su se, podseća ministar, obavezale da energetski sektor promoviše i razvija obnovljive izvore energije i neophodno je osigurati velika finansijska zbog čega je Srbija prinuđena da u strateškom partnerstvu razvija ove vidove energije.

“Sporazumom je predviđeno da Italijani dobiju pravo na korišćenje 500 megavata vetra, a mi dajemo podsticaje za svega 450 megavata snage u vetru. U tih 450 nema mesta za Italijane, a niko ne bi prihvatio da gradi elektrane na vetar po komercijalnim tekućim cenama”, kaže on.

Kada je u pitanju gasovod “Južni tok”, ministar energetike najavljuje da bi u prvoj polovini naredne godine trebalo da se izabere prava maršruta gasovoda, uključujući i deo kroz Srbiju i da se početak gradnje gasovoda kroz Srbiju očekuje od 2011. godine.

Škundrić smatra i da treba otvoriti stručnu i naučnu, pa i javnu raspravu o korišćenju nuklearne energije. “Nema smisla da zatvaramo oči pred tom temom, ali dok je moratorijum prisutan, neće se raditi ništa suprotno”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: