Premijer: Vlada će zaštiti radnike

Država će uskoro naći rešenje kojim će stati iza interesa radnika, izjavio je premijer Mirko Cvetković za ”Večernje novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 26.12.2009.

23:20

Default images

Predsednik Vlade Srbije kaže da će njegov kabinet odlučno krenuti u borbu protiv zloupotreba u privredi. Cvetković kaže da su kod loših privatizacija, u kojima vlasnici firmi nisu isplaćivali plate radnicima, uočene dve situacije.

“Prva je ona u kojoj su preduzeća kupovali oni koji nisu znali da posluju, pa su firme uništili i uterali u stečaj. Druga je mnogo češća i opasnija. To je ona u kojoj su novi vlasnici znali šta rade, svesno izvlačili supstancu, odnosno imovinu firme, a radnike ostavljali bez zarada i uplaćenih doprinosa”, podseća premijer.

Tako Vlada Srbije, na inicijativu premijera Cvetkovića, ovih dana intenzivno priprema mehanizme kako bi se vlasnici firmi u Srbiji koji su zapostavili radnike, konačno našli na udaru zakona.

Izvot “Novosti” iz Vlade Srbije kaže da je u ovoj godini raskinuto 78 kupoprodajnih ugovora sa kupcima društvenog kapitala, uglavnom zbog neplaćanja kupoprodajne cene, raspolaganja imovinom preduzeća suprotno odredbama ugovora, kao i neodržavanja kontinuiteta poslovanja i nepoštovanja socijalnog programa.

Zato će se, saznaju ”Novosti“, uskoro ići na izmenu regulative, što bi omogućilo da država mnogo efikasnije i brže reaguje u slučajevima očigledne zloupotrebe kupoprodajnog ugovora od strane kupca.

Kako tvrde izvori ovog lista, značajno će biti pooštrene mere kako pravnih lica, tako i odgovornih pojedinaca koji ne ispunjavaju ugovorne obaveze, a priprema se i program za povećanje efikasnosti rada svih postojećih inspekcijskih službi.

Prema saznanjima “Novosti”, sastavljaju se spiskovi privatizovanih firmi za čije vlasnike se sumnja da se ponašaju suprotno zakonu, za koje će biti zaduženo Ministarstv unutrašnjih poslova.

Prema nezvaničnim računicama, zbog nepoštovanja kolektivnih i kupoprodajnih ugovora, ove godine je štrajkovalo više od 50 000 ljudi u gotovo 100 firmi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: