Novi bombaški napadi u Bagdadu

U seriji bombaških napada u Bagdadu poginulo je pet osoba i ranjeno 29, saopštili su irački zvaničnici.

Izvor: Beta

Subota, 26.12.2009.

20:28

Default images

Prema navodima policijskih zvaničnika, na meti napada bili su uglavnom šiitski hodočasnici koji su se povodom obeležavanja Ašure, spomena na pogibiju unuka proroka Muhameda, imama Huseina, uputili u sveti grad Kerbalu na jugu Iraka.

Imam Husein je ubijen u bici kod Kerbale, čiji ishod je doveo do raskola između šiita i sunita. Ašura je jedan od najvećih praznika koje slave šiitski muslimani.

Napadi su počeli jutros, kada je u Bagdadu postavljena bomba blizu šatora u kome se šiitskim hodočasnicima nude hrana i piće. U eksploziji su poginule tri osobe a povređeno ih je 16.

U istočnom delu iračke prestonice je nekoliko sati kasnije eksplodirala bomba pored kolone parkiranih minibuseva koji su prevozili hodočasnike u Kerbalu. U eksploziji su poginule dve, a ranjeno je sedam osoba.

U odvojenom incidentu nekoliko minuta kasnije, takođe u istočnom Bagdadu, napadač je ubacio ručnu granatu u šator pun šiitskih hodočasnika, prilikom čega je šest osoba ranjeno.

U više napada na šiitske hodočasnike u četvrtak je poginulo 27, a ranjeno 125 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: