Koliko se novca izdvaja za opštine?

Opštine u Srbiji i u sledećoj godini iz državne kase dobijaće novac na kašičicu. Da bi nadoknadili nedostatak novca moraće da se snalaze na razne načine.

Izvor: B92

Subota, 26.12.2009.

11:08

Default images

Da bi namakli novac za opštinske kase i dalje mora da se štedi. Neko će da štedi na ulaganjima u vlasništvo opštine, neko na mobilnim telefonima i službenim kolima, a neki i na broju zaposlenih. Opština Jagodina ne odustaje od finansiranja iz opštinske kase putovanja đaka na more, nadoknada za trudnice i porodilje kao i lekova za ugrožene.

Gradonačelnik Dragan Marković Palma obećava i da neće biti ni povećanja cena usluga gradskih javnih preduzeća.

“Članovi opštinskog veća ne primaju plate. Nula dinara. U drugim opštinama u okruženju po 70-80 000 dinara mesečno - zato što imaju jednu sednicu mesečno koja traje 10 minuta. Članovi UO ne primaju plate. Ne koriste opštinske automobile. Mobilni telefoni 2000 dinara funkcioner”, ističe Marković.

U Nišu će novac koji nedostaje pokušati da zarade povećanjem komunalnih prihoda, legalizacijom objekata, ali i smanjenjem administracije.

“Ono što nas očekuje je smanjenje zaposlenih u lokalnoj administraciji jer se uglavnom taj republički transfer koristi za zarade zaposlenih indirektnih korisnika i zaposlenih u gradskoj upravi i gradskim opštinama. Tako da će u tom smislu biti štednje, jer ćemo primeniti zakon koji je usvojen u Skupštini Srbije”, kaže gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Na Novom Beogradu između ostalog pokušavaju da obuče zaposlene za rad na više poslova i tako racionalno iskoriste njihove resurse. Ipak najveća ušteda planira se u oblasti ulaganja u opštinu.

“Naravno da su neki članovi morali da budu odloženi, ali je opet s druge strane dogovoreno sa gradom da se neke druge stvari koje nisu u nadležnosti opštine već su u nadležnosti grada realizuju. Tako da smo taj gubitak kompenzovali kroz promene prioriteta samog grada. Posvetili smo se delovima Novog Beograda koje mi ionako ne bismo mogli da finansiramo iz našeg budžeta kao što je asfaltiranje ulica jer to radi grad i na taj način mislim da građani neće trpeti”, objašnjava predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković.

Najugroženije su opštine na jugu Srbije, ali i u Vojvodini, koje većinu svojih troškova pokrivaju iz državne kase.

Kako za B 92 objašnjava predsednik Stalne konferencije gradova Saša Paunović, opštine koje ne budu našle način da stvore novac koji su do sada dobijale od države mogu doći u situaciju da nemaju pare za održavanje škola, nabavku ogreva ili plate zaposlenih u opštinskim institucijama.

Kao jedan od načina za pokrivanje minusa predlaže se uzimanje kredita kod banaka, ili odustajanje od kapitalnih investicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: