"Povući tužbe za genocid"

Međusobno optuživanje Srbije i Hrvatske za genocid je kontraproduktivno i bespredmetno, smatra profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović.

Izvor: Danas

Subota, 26.12.2009.

01:00

Default images

Ove države moraće da se više angažuju u procesu pomirenja jer je spor pred sudom UN bespredmetan. One će to morati da učine ili pre nego što uđu u EU, a ako ne tada, onda kada postanu članice", kaže za "Danas" Stojanović koji insistira na povlačenju tužbi za genocid. Zločini počinjeni u Hrvatskoj nisu onih razmera kao u Srebrenici i genocida u toj zemlji nije bilo, ističe on.

"Protiv sam podnošenja kontratužbe, jer smatram da nije bilo genocida ni s jedne ni s druge strane i uveren sam da će Međunarodni sud pravde odbaciti hrvatsku tužbu, ako je Zagreb prethodno ne povuče. Zločini koji su u Hrvatskoj činjeni za vreme rata devedesetih ne mogu da budu kvalifikovani kao genocid, te prema tome i naša kontratužba gubi smisao", rekao je on.

Prema Stojanovićevim saznanjima, prilično je realno da do povlačenja tužbi zaista i dođe.

On je rekao da su zvaničnici u Zagrebu bili zainteresovani za taj potez, ali da je bilo neophodno zadovoljiti hrvatsko javno mnjenje.

Stojanović očekuje da dođe do sporazuma o povlačenju tužbi i da bi on trebalo da sadrži nastavak razgovora o pomirenju dve države.

"Ako dođe do povlačenja hrvatske tužbe, onda to treba učiniti zbog toga, i to se mora eksplicitno naglasiti, što nije bilo genocida. Ako se povuče zbog razvoja dobrih odnosa sa Srbijom, a ostane u vazduhu da je Srbija za vreme rata u Hrvatskoj počinila genocid, onda ostaje teret za buduće odnose. Dakle, povlačenje tužbe treba da bude obrazloženo time da nije bilo genocida", smatra Stojanović.

On podseća da je u bosanskoj tužbi za genocid kvalifikovano rečeno da etničko čišćenje nije genocid.

"Zločini u Hrvatskoj nisu takvih razmera kao što je bio zločin u Srebrenici. Tamo je najveći zločin počinjen u Ovčari, gde je bilo 200 žrtava, a po definiciji krivično delo genocida podrazumeva fizičko uništavanje supstancijalnog broja pripadnika jedne etničke grupe. Ako je to manji broj, onda mora da postoji plan za izvršenje genocida, a to ne postoji, tako da nema mesta ni za tužbu ni za kontratužbu", objašnjava Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: