Pokušaj terorističkog napada

Jedan Nigerijac, koji tvrdi da je povezan sa Al Kaidom, pokušao je da aktivira eksplozivnu napravu u avionu tokom leta na liniji Amsterdam-Detroit.

Izvor: Beta

Subota, 26.12.2009.

11:40

Default images

Kako su javile agencije, napadač je 23-godišnji Nigerijac Abdul Faruk Abdulmutalab, koji je agentima američkog FBI-ja rekao da je povezan sa Al Kaidom. On je uhapšen, nakon što je avion erbas A-330 američke kompanije Nortvest erlajnz, sleteo na aerodrom sa 278 putnika.

U incidentu je lakše povređeno nekoliko putnika, dok je sam Nigerijac koji je pokušao da izvede napad zadobio teške opekotine.

Prema pisanju "Njujork tajmsa“, on je na svoju nogu zalepio eksploziv koji je nameravao da aktivira mešajući ga tekućinom koju je sakrio u špricu.

To je "pokušaj terorističkog napada", rekao je izveštaču "Frans presa“ visoki američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Kako izveštava "Si-En-En" pozivajući se na dokument službe bezbednosti, napadač je istražnim organima rekao da se eksplozivom snabdeo u Jemenu, gde je i dobio naređenje kada treba da ga upotrebi.

Prema pisanju medija, američki istražni organi za sada ipak smatraju da je on samostalno planirao napad. Dodaje se da je bio na listi osoba pod nadzorom, ali da nije smatran posebno aktivnim, što objašnjava činjenicu da mu nije bilo zabranjeno da uđe u avion koji leti za SAD.

Republikanski poslanik u Predstavničkom domu Piter King, koji je i član Komisije za unutrašnju bezbednost, izjavio je da je napadač imao "relativno sofisticiranu napravu" novog tipa.

Do incidenta je došlo dvadesetak minuta pre sletanja aviona, a putnici su ispričali da su vrlo brzo savladali osumnjičenog nakon što su primetili da je izbila vatra u avionu.

Kako su putnici savladali napadača?

Putnici aviona kažu da je pokušaj terorističkog napada počeo kad su čuli da je "nešto puklo i videli dim", zbog čega su neki među njima jurnuli da savladaju čoveka, koji je kasnije tvrdio da deluje po nalogu Al Kaide.

"Zvučalo je kao da je ispaljena petarda u jastučnicu. Prvo se čulo "pop i onda se video dim", rekao je Piter Smit, putnik iz Holandije.

Smit je rekao da je jedan putnik preskočio preko drugih putnika, prešao prolaz između sedišta i pokušao da obuzda navodnog napadača. Izgleda da je zadobio opekotine.

Osumnjičeni čovek je posle toga odveden na jedno od prednjih sedišta aviona, a videlo se da ima pocepane pantalone i opekotine na nogama.

Nekoliko predstavnika bezbednosnih službi su takođe rekli da je izgledalo da je čovek imao teške opekotine po nogama, što ukazuje na to da mu je eksploziv bio privezan za noge. Eksploziv u kome je jedan od sastojaka bila neka puderasta supstanca izgleda da je bio pomešan u toku leta, rekli su oni.

Bela kuća je saopštila da veruje da se radi o pokušaju terorističkog napada i da su odmah uvedene strože mere bezbednosti u vazdušnom saobraćaju, ali nije navedeno o kojim se merama radi.

Melinda Denis, putnica koja je sedela u prvom redu aviona, rekla je da je navodni napadač doveden i smešten do prednjih sedišta blizu nje.

Ona je takođe rekla da su mu noge izgledale kao da ima teške opekotine i da su mu pantalone bile isečene. Njega su odveli iz aviona s lisicama privezanim za nosila, rekla je ona.

Putnik Sajed Džafri rekao je da se incident dogodio za vreme sletanja aviona. Džafri je rekao da je on sedeo tri reda iza ovog putnika i da je primetio neku svetlost i osetio miris dima. Onda je, kako je rekao "jedan mladić iza mene skočio na njega".

"Odmah posle nastala je velika panika", rekao je Džafri.

Ovaj incident podseća na slučaj čoveka koji je 2001. pokušao da digne u vazduh avion sa eksplozivom sakrivenim u cipelama, ali koga su drugi putnici takođe uspeli da savladaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: