Radnice "Raške" prekinule štrajk

Radnice Trikotaže "Raška" privremeno su obustavile štrajk glađu, na molbu muftije Muamera Zukorlića, koji ih je posetio i zamolio ih da sačuvaju svoje živote.

Izvor: B92

Petak, 25.12.2009.

14:28

Default images

Zukorlić je rekao da ih podržava u nastojanjima da se izbore za socijalni program koji im je ukraden, ali je naglasio da njegova poseta ima samo ljudsku dimenziju. "Imam razumevanje za vaše zahteve i vašu patnju, ali vas molim da ne pređete granicu koja ugrožava vaše živote", rekao je Zukorlić radnicama i uručio im novčanu pomoć.

"Ako država može dozvoliti da majke budu u ovoj situaciji, onda je to jako opasna poruka našoj budućnosti", rekao je Zukorlić.

Predsednica Štrajkačkog odbora Jasminka Milutinović i radnica Ismeta Mekić rekle su novinarima da će privremeno prekinuti štrajk glađu do ponedeljka, ali će ostati u prostorijama.

"Ako do ponedeljka ne dobijemo novac koji nam pripada, nastavićemo sa gladovanjem", rekla je Mekićeva.

Deset radnica Trikotaže štrajkuje od 1. decembra, a 6. decembra su stupile u štrajk glađu.

Tri radnice su u međuvremenu odustale, a sedam radnica je gladovalo 19 dana.

Povod za ovaj štrajk je činjenica da je Vlada Srbije pre dve godine isplatila socijalni program svim zaposlenima u Trikotaži "Raška", ali da 13 radnica nije dobilo novac.

One traže da im se isplati novac koji im pripada i da državni organi otkriju osobe koje su ukrale njihov novac za socijalni program.

Ministarstvo: Utvrditi odgovornost

Ministarstvo ekonomije i regionlanog razvoja zatražilo je od nadležnih organa da se odmah utvrdi odgovornost za prevaru koja je učinjena radnicima Trikotaže “Raška”.

Prevara je učinjena još pre godinu dana, a do danas ni budžetska inspekcija, ni tužilaštvo, kao ni ostale nadležne institucije nisu reagovale i kaznile počinioce, iako su imale sve informacije o tome, što je neodopustivo, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Ministarstvo ekonomije insistira na tome da se svim zaposlenima u fabrici Raška, kojima zbog zloupotrebe nije isplaćen socijalni program, novac na koji imaju pravo, isplati što pre ili iz Fonda solidarnosti ili iz Tranzicionog fonda odlukom Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: