Biskupi se povukli zbog pedofilije

Dvojica biskupa Katoličke crkve u Irskoj povukla su se iz službe zbog skandala oko brojnih slučajeva pedofilije u Dablinu u koje su umešani sveštenici.

Izvor: Beta

Petak, 25.12.2009.

23:55

Default images

Biskupi Ejmon Volš i Rej Fild izvinili su se žrtvama zlostavljana u poruci koju su na božićnoj misi pročitali sveštenici koji su je služili. Pre njih povukla su se druga dvojica biskupa jer su rezultati trogodišnje istrage pokazali da je veliki broj sveštenika Katoličke crkve u Dablinu izbegao suđenje za zlostavljanje dece zbog prikrivanja dokaza u samoj crkvi.

Istraga je utvrdila da su vodeći sveštenici Katoličke crkve u Dablinu štitili više od 170 sveštenika osumnjičenih za pedofiliju u periodu od 1940. do 2004. godine.

Crkva je tek 1995. godine počela da dostavlja policiji informacije o tim slučajevima, ali je to držano u tajnosti do 2004. godine.

"Nadamo se da će naša odluka doneti mir i pomirenje Isusa Hrista žrtvama i reživeloj deci koja su seksualno zlostavljana. Još jednom im se izvinjavamo", navodi se u zajedničkoj poruci dablinskih biskupa, Volša i Filda.

Biskupi su poručili da su njihove misli i molitve sa onima koji su hrabro odlučili da istupe i o svemu progovore, kao i sa onima koji i dalje ćute i pate.

Od sredine devedesetih godina 20. veka broj tužbi protiv Nadbiskupije u Dablinu značajno je porastao pošto je jedan dečak koji je služio u crkvi rešio da progovori o tome da mu je nuđen veliki novac da ćuti o zlostavljanju koje je počinio sveštenik.

Procenjuje se da će Nadbiskupiji u Dablinu trebati i do 20 miliona evra za pravne troškove i plaćanje poravnanja žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici.

U izveštaju o zlostavljanju dece takođe se navodi da su i policajci koji su dobijali prijave roditelja zlostavljane dece tretirali crkvu kao da je iznad zakona. Oni su često takve prijave o sveštenicima pedofilima prosleđivali biskupima koji su se na svoj način starali da to ne procuri u javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: