Milosavljević: Nema prekida nabavke

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da do sada nije razmatrana mogućnost prekida nabavke vakcina zbog slabog odziva građana.

Izvor: B92

Petak, 25.12.2009.

09:46

Default images

On je, povodom izjave predsednika Radne grupe za pandemiju Predraga Kona da će to telo predložiti prekid nabavki vakcina ako bude slab odziv na vakcinaciju, rekao za B92 da se ne može tek tako prekidati nabavka vakcina. Ministar zdravlja je naveo da se prethodnih dana u odnosu na prve dane vakcinacije udvostručio odziv građana.

Broj osoba koje su primile vakcinu protiv gripa H1N1 je u porastu. Procenjeno je da je najveći odziv, za sada, u Beogradu.

Zbog ovog trenda, ministar zdravlja, Tomica Milosavljević, negira mogućnost raskida ugovora sa Novartisom o daljem uvozu vakcine.

Posle ministra zdravlja, premijera i poslanika, i lekari su zavrnuli rukave, kako bi primili vakcinu protiv novog gripa. U Institutu “Batut”, led je probila direktorka Tanja Knežević. Sledile su je kolege, dok su ostali vakcinu primili prethodnih dana.

“Mislim da je vakcinacija i odluka da se vakcinišete pre svega jedna lična odgovornost prema svom sopstvenom zdravlju, a što se tiče zdravstvenih radnika jeste ne samo odgovornost prema sopstvenom zdravlju nego pre svega jedna velika odgovornost prema zdravlju pacijenata”, kaže direktorka Instituta “Batut”, Tanja Knežević.

Epidemiolog Predrag Kon, međutim za "Blic" ocenjuje da je odziv građana za vakcinisanje slab,i najavljuje da postoji mogućnost raskidanja ugovora sa Novartisom, o daljem uvozu vakcina. U ministarstvu zdravlja negiraju tu mogućnost jer je broj građana koji žele da prime vakcinu veći nego prethodnih dana.

“Ne možete tek tako prekidati nabavku kad su vam vakcine potrebne da bi vakcinisali stanovnike. U jučerašnjem danu su ljudi u domovima zdravlja maltene čekali na red da prime vakcinu. Dakle odziv je bio veoma dobar juče i dvostruko je veći nego u prva tri- četiri dana, uopšte ne vidim razlog da govorimo o tome da postoji neuspela vakcinacija”, ističe ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Lekari kažu da je vakcina najbolja mera zaštite od gripa H1N1 i apeluju na kolege da urade isto. Oni se nakom primljene doze, osećaju dobro i ne vide razlog za brigu od neželjenih efekata.

“U ovom momentu se osećam dobro, zaista ništa od bilo koje neželjene reakcije koja se u uputstvu ove vakcine spominje nemam u ovom momentu”.

“Ključna je kolektivna zaštita. Znači ne zaštititi samo sebe, nego svoju okolinu, svoje najbliže”.


“Pa osećam se normalno i da ne kažem zadovoljno zato što sam uradio ono što sam smatrao da je ispravno”, navode lekari sa kojima je B92 razgovarao.

Osim vakcinacije, epidemiolozi preporučuju građanima da provetravaju prostorije u kojima borave i da pokušaju da izbegnu masovna okupljanja, pošto trenutne temperaturne razlike pogoduju širenju gripa. Do sada je u Srbiji potvrđeno 569 slučajeva obolevanja i 47 smrtnih ishoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: