Hrvatska:Ko će biti novi predsednik

U Hrvatskoj se u nedelju održavaju predsednički izbori. Prema poslednjim istraživanjima trka za naslednika Stjepana Mesića, biće napeta i vrlo neizvesna.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2009.

17:45

Default images

Na glasačkim listićima za izbor trećeg po redu predsednika Hrvatske od osamostaljenja naći će se 12 kandidata. Istraživanja pokazuju da niko od njih neće uspeti da dobije većinu, nego da će se ići u drugi krug.

U drugom krugu, prema anketama, gotovo izvesno naći će se kandidat opozicionog SDP-a Ivo Josipović.

“Ja imam prioritet , a to je EU, koja ima i unutrašnje političke implikacije, jer moramo ostvariti uslove za to, posebno 23. poglavlje i imam drugi – odlični, najbolji odnosi sa susedima”, kaže Josipović.

Ko bi se u eventualnom drugom krugu mogao naći sa Josipovićem krajnje je neizvesno. Praktično mrtva trka vodi se među četiri kandidata.

Jedan od njih je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji je uz podršku Ive Majoli i Mije Begović, na zagrebačkom Cvetnom trgu sa kuvarskom kapom na glavi prolaznicima nudio bakalar.

“Budući da nas je previše, a bakalara neće biti za sve, malo sam dosolio. Prvo da manje jedete, a drugo da bolje cugate”, navodi on.

Prema istraživanju Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, tik uz Bandića prema šansama za ulazak u drugi krug su i dva bivša i jedan aktuelni član HDZ-a, Nadan Vidošević i Dragan Primorac, kao i Andrija Hebrang.

Zanimljivo je da ovo istraživanje pokazuje i da bi Stjepan Mesić, ukoliko bi se kandidovao i treći put, pomeo sve ostale kandidate i pobedio već u prvom krugu.

Iako nije želeo da se izjašnjava o kandidatima za novog predsednika, sadašnji predsednik Mesić je u božićnoj poruci građanima skrenuo pažnju o čemu da vode računa pri odlučivanju.

“Nemojte dozvoliti da vas obeshrabre kandidati za koje vidite da su slatki na rečima, a jasno vam je da iza tih reči ništa ne stoji. Nemojte nasesti onima koji obećavaju nešto što sasvim sigurno neće moći ispuniti. Poklonite sami sebi, al ii našoj domovini za Božić ispravnu odluku o tome ko će biti novi hrvatski predsednik”, ističe Mesić.

Ukoliko nijedan od kandidata u nedelju ne osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, drugi krug će biti održan 10. januara sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: